Căutarea omului după semnificație

Atunci când psihiatrul evreu Viktor Frankl a fost arestat de naziști în cel de-al doilea război mondial, i s-a luat tot – proprietăți, familie, posesiuni. A petrecut ani de zile în cercetarea și scrierea unei cărți despre importanța găsirii sensului în viață – concepte care mai târziu au fost cunoscute sub numele de logoterapie. Când a ajuns la #Auschwitz, lagărul de exterminare infam, i-a fost luat chiar și manuscrisul pe care îl ascunsese în căptușeala din haină.

“A trebuit să trec peste, să depășesc pierderea copilului meu spiritual”, a scris Frankl. „Acum mi se părea că nimic și nimeni nu mi-ar supraviețui, un copil fizic sau spiritual! M-am trezit confruntat cu întrebarea dacă în astfel de circumstanțe viața mea are vreo semnificație.”

Încă se lupta cu această întrebare câteva zile mai târziu, atunci când naziștii au forțat prizonierii să renunțe la hainele lor.

„A trebuit să-mi predau hainele, moștenind apoi cârpele uzate ale unui deținut care fusese trimis la camera de gazare”, a spus Frankl.

„În loc de multele pagini ale manuscrisului meu, am găsit în buzunarul hainei nou dobândite o singură pagină ruptă dintr-o carte de rugăciune evreiască, care conținea principala rugăciune „Shema Israel” (Ascultă, Israele! Domnul, Dumnezeul nostru, este singurul Domn. Să iubeşti pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu toată puterea ta.)

 „Cum ar fi trebuit să interpretez o astfel de ‘coincidență’ decât o provocare de a ‘trăi’ gândurile mele în loc să le pun pe hârtie?“

Mai târziu, reflectând asupra încercărilor sale, el a scris în cartea sa „Man’s Search for Meaning“(Căutarea omului după semnificație): „Nu este ceva mai eficient care să ajute pe cineva să supraviețuiască chiar și celor mai grele condiții precum înțelegerea că există semnificație în viața acestuia…Cel ce are un „De ce“ pentru care să trăiască poate să îndure aproape orice „Cum“.

3 gânduri despre „Căutarea omului după semnificație

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s