Începe cu o piatră


​Un băiețel evreu a mers la rabinul său și i-a spus că nu știe cum să-L iubească pe Dumnezeu, povestește Richard Rohr.

„Cum pot să-L iubesc pe Dumnezeu când nu l-am văzut niciodată?”, a întrebat băiatul.

„Cred că înțeleg cum să-i iubesc pe mama, pe tatăl meu, pe fratele meu, pe sora mea mai mică și chiar pe oamenii din cartierul nostru, dar nu știu cum ar trebui să-L iubesc pe Dumnezeu”.
Rabinul s-a uitat la băiețel și i-a spus: „Începe cu o piatră. Încearcă să iubești o piatră. Încearcă să fii prezent în lucrurile cele mai simple și elementare din realitate, ca să-i poți vedea bunătatea și frumusețea. Apoi, lasă să vină în tine bunătatea și frumusețea. Las-o să-ți vorbească. Începe cu o piatră.“ Băiatul a dat din cap că a înțeles.
„Atunci, când poți iubi o piatră, continuă rabinul, încercă cu o floare. Vezi dacă poți iubi o floare. Vezi dacă poți fi prezent și poți lăsa frumusețea să intre în tine. Vezi dacă poți lăsa viața să intre în tine și dacă poți să-i dai voie. Nu trebuie să o scoți, să o deții sau să o distrugi. O poți iubi acolo în grădină.“ Băiatul a dat din cap din nou. „Nu spun că e greșit să culegi flori”, a adăugat rabinul. „Îți cer doar să înveți ceva de la floare fără să o pui într-o vază.” Băiatul a zâmbit, ceea ce însemna că a înțeles – sau poate că nu. Doar în cazul în care nu a făcut-o, rabinul a ales câinele de companie al băiatului ca următorul obiect al iubirii. Băiatul a dat din cap și a zâmbit atunci când rabinul a vorbit despre câinele său; El chiar a spus: „Da, Rabbi.”
„Apoi“, a continuat rabinul, „încercă să iubești cerul și munții, frumusețea întregii creații. Încercă să fii prezent în multe ei moduri. Să vorbească cu tine și să o lași să intre în tine. Băiatul a simțit că rabinul voia să spună ceva mai mult, așa că a dat din cap din nou, de parcă ar fi înțeles.
„Apoi“, spuse rabinul, „încercă să iubești o femeie. Încercă să fii credincios unei femei și să te sacrifici pentru ea. După ce ai iubit o piatră, o floare, câinele, muntele, cerul și o femeie, atunci vei fi gata să-L iubești pe Dumnezeu.”
Cât de frumos și de adevărat! Deși Hristos este sursa dragostei pentru Dumnezeu și în El Îl putem cunoaște chiar dacă nu-L vedem, totuși, sunt atât de mulți oameni ce pretind că-L iubesc și-L cunosc pe Dumnezeu însă nu sunt conectați cu El, nu iubesc lucrurile Sale, creația Sa ori pe cei din jur. Dacă nu iubești lucrurile pe care le vezi și le simți, dacă le disprețuiești, dacă ești egoist, deconectat de tot ce este în jurul tău, cum poți pretinde că-L iubești pe Dumnezeu.

3 gânduri despre „Începe cu o piatră

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s