​Un trader de pe Wall Street își povestește viața

În articol este mai larg însă pe scurt el mărturisește:

„Am pășit pe etajul de trading al Credit Suisse First Boston să-mi încep internship-ul de vară. Știam că vreau să devin bogat, însă atunci când am început aveam altă idee despre ce însemna bogăția. Am ajuns pe Wall Street după ce am citit în cartea “Liar’s Poker” felul în care Michael Lewis a câștigat un bonus de 225,000$ după doar doi ani de muncă într-un astfel de departament.

După absolvire, am obținut un job la Bank of America, prin mila unui director dispus să riște pe un puști ce l-a sunat în fiecare zi timp de trei săptămâni. Având sub centură un an în care n-am băut deloc alcool, eram destul de abil, perspicace și foarte muncitor. La finalul primului an am fost încântat să primesc un bonus de 40,000$.

Pentru prima oară în viața mea, nu trebuia să-mi verific soldul contului înainte de a scoate bani. Însă după o săptămână un trader ce a fost șeful meu doar patru ani a fost angajat de C.S.F.B. pentru 900,000$.

După șocul meu inițial plin de invidie – câștigul său era de 22 de ori mai mare decât bonusul meu – am fost foarte entuziasmat de cât de mulți bani sunt disponibili. În următorii ani am lucrat ca un maniac și am început să urc pe scara Wall Street.

După doar patru ani de la începutul cu Bank of America, Citibank mi-a oferit “1.75 pe 2” ceea ce înseamnă 1.75 millioane de dolari pe an pentru doi ani și am folosit oferta pentru a fi promovat. Am început să vorbesc cu o blondă frumoasă și închiriam un apartament la mansardă pe Bond Street pentru 6,000$ pe lună.

Mă simțeam atât de important. La 25 de ani puteam merge la orice restaurant din Manhattan – Per Se, Le Bernardin – doar ridicând telefonul și sunând pe unul din brokerii mei, care se băgau pe sub pielea traderilor prin conturi cu cheltuieli nelimitate pentru distracții.

Puteam fi în al doilea rând la un meci Knicks-Lakers doar menționând unui broker că aș fi interesat să merg.

Satisfacția nu venea doar din bani. Era vorba și de putere. Pentru că eram atât de deștept și plin de succes, era treaba altuia să se ocupe să mă facă fericit.

Și totuși, eram sâcâit de invidie. La un birou de trading toți stau împreună, de la interni până la directori. Când tipul de lângă tine face 10 milioane de dolari, 1 milion sau 2 milioane nu mai pare atât de dulce cât faci tu.

Am început să lucrez la un fond de investiții cot la cot cu miliardari devenind o imensă minge de foc a lăcomiei.

În ultimul an pe Wall Street bonusul meu era de 3.6 millioane de dolari- și eram furios pentru că nu era destul de mare. Aveam 30 de ani, nu aveam copii, nu aveam datorii, nici vreun țel filantropic în minte. Vroiam mai mulți bani pentru exact același motiv pentru care un alcoolic are nevoie de încă o băutură: Eram dependent.”

Tipul s-a trezit din beția sa, şi-a dat seama de cât de distructivă este această foame de bani și a pornit pe un alt drum. Primul an a fost extrem de dificil. Se trezea noaptea îngrozit, gândindu-se că rămâne fără bani. Apoi i-a fost mai ușor, deși mărturisește că uneori mai cumpără bilete la loterie.

Astăzi ajută pe alții, se investește în ceilalți, găsind multă bucurie și fericire în asta, mai mult decât a găsit vreodată în bogăție.

Majoritatea nu vom vedea atâția bani nici în nouă vieți. Oricât am câștiga, pentru atât de mulți dintre noi nu este suficient. 

Unii văd pericolul și se opresc la timp. Alții însă  „cad în ispită, în laț și în multe pofte nesăbuite și vătămătoare, care cufundă pe oameni în prăpăd și pierzare.

Căci iubirea de bani este rădăcia tuturor relelor; și unii, care au umblat dupa ea, au rătăcit de la credință și s-au străpuns singuri cu o mulțime de chinuri.”

1Tim. 6:9,10
Full story:

https://mobile.nytimes.com/2014/01/19/opinion/sunday/for-the-love-of-money.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s