Efectul Fluturelui în lumea spirituală

efectul-flutureluiProbabil ați auzit de Butterfly Effect (Efectul Fluturelui).  Apare destul de frecvent în literatura de ficțiune și în filme. De obicei este vorba de un “călator în timp” ce se întoarce cumva în trecut  pentru a face anumite schimbări, fiind convins că acestea pot remodela viitorul și-l pot face mai bun sau mai rău, potrivit scopurilor sale.

Efectul Fluturelui. The Butterfly Effect.

Însă nu e doar Science Fiction.  Potrivit Wikipedia.org, “în teoria haosului, efectul fluturelui este sensibilitatea dependenței față de condițiile inițiale, în care o mică schimbare într-un loc dintr-un sistem neliniar determinist poate duce la diferențe mari într-o stare târzie. Numele efectului, inventat de Edward Lorenz, este derivat din exemplul teoretic de formare a unui uragan care este condiționat de faptul dacă un fluture îndepărtat a bătut sau nu din aripi în urmă cu mai multe săptămâni.”

Se poate spune că dacă un future bate din aripi în România, acesta poate declanșa prin reacție în lanț un uragan în America, Texas. Să fie așa? Cam ridicol. Cam prea tras de păr.

Și totuși, se pare că acest efect al fluturelui îl găsim în Scriptură. “Nu ştiţi că PUȚINĂ drojdie dospeşte TOT aluatul?” (1 Cor. 5:6)

Sau atunci când apostolul Pavel îl sfătuiește pe Timotei să evite vorbăriile goale și lumești, pentru că “cei care se ţin de ele vor înainta TOT MAI MULT spre lipsa de evlavie, iar cuvântul lor SE VA ÎMPRĂȘTIA PRECUM CANGRENA.”(2 Tim. 2:16,17)

Iar în Osea găsim scris că unii au “semănat vânt”. Și pentru că au semnat vânt, aceștia vor “secera furtună”(Osea 8). Întocmai cum afirmă apostolul: “oamenii răi şi înşelători VOR MERGE DIN RĂU ÎN MAI RĂU, înşelându-i pe alţii şi înşelându-se pe ei înşişi.” (2 Tim. 3:13)

Precum un bulgare de zăpadă ce crește și tot crește rostogolindu-se, tot așa, fiecare gest mărunt al nostru în lumea spirituală poate declanșa, se poate transforma în ceva ORIBIL sau în ceva cu adevarat MĂREȚ, pentru gloria lui Dumnezeu.

Așa că, nu disprețui gesturile mici, intențiile zilnice de bunătate. Nu renunța în a face binele. În rostirea de cuvinte frumoase. Zâmbete. Încurajări. Ajutorul mic dat cuiva în nevoie. Toate acestea sunt precum boabele mici de muştar care cresc și tot cresc până se fac copaci extraordinar de mari. (Marcu 4:30-34)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s