O boală a inimii

image

Cortez, cuceritorul Mexicului,  mărturisea: “Noi, spaniolii, suferim de o boală a inimii al cărei unic remediu este aurul”.
În 1503, prima încărcătură de metale prețioase sosește din Antile; în 1519, începe jefuirea comorilor aztece din Mexic; în 1534, a celor incașe din Peru. În Peru:

Conchistadorii au văzut 1 300 000 de uncii de aur pe un singur taler. Au găsit patru statui mari înfățișând niște lame și o duzină de statui înfățișând niște femei în mărime naturala, din aur fin. Regele captiv a oferit drept răscumpărare o cameră plină cu aur; supușii săi aveau, în grădinile, casele și templele lor, arbori, flori, păsări și animale din aur; tacâmurile erau din aur, iar niște plăci de argint lungi de douăzeci de picioare, largi de două picioare și groase de două degete serveau drept mese.

Potrivit datelor oficiale, optsprezece mii de tone de argint și două sute de tone de aur au fost transferate din America în Spania între 1521 și 1660; după alte estimări, dublu.
“Aurul, spunea Cristofor Columb, este cel mai bun lucru din lume, el poate chiar să trimită sufletele în rai”. În doar ceva mai mult de un secol, populația indiană va fi redusă cu 90% în Mexic (ajungându-se de la douăzeci și cinci de milioane la un milion și jumătate de băștinași ) și cu 95% în Peru. Las Casas aprecia că între 1495 și 1503 mai mult de trei milioane de oameni dispăruseră în insule, masacrați în războaie, trimiși ca sclavi în Castilia sau sfârșind prin epuizare în mine ori la alte munci: “Cine din generațiile viitoare va crede un asemenea lucru? Eu însumi, care scriu aceste rânduri, care am văzut cu ochii mei și am cunoștință despre toate câte s-au întâmplat, cu greu ajung să cred că  așa ceva a fost posibil”.
Michel Beau, Istoria capitalismului – de la 1500 până în 2000

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s