PHOENIX O EMBLEMĂ A ÎNVIERII NOASTRE!?!

Curioasă menționare în 1 Clement. Nu poți preciza clar dacă “Clement” a crezut cu adevărat în această creatură  ori a folosit un mit destul de cunoscut pentru a ilustra învierea lui Hristos.
Se pare că l-au preluat apoi și Tertulian, Origen etc.
Dacă mergi pe a doua variantă, este într-adevăr lăudabilă încercarea primilor gânditori creștini de a rescrie “povestea” lui Hristos folosind o terminologie relevantă cultural. Însă asocierea acestui “semn minunat” cu învierea creștină e cam nepotrivită, categorisind-o parcă pe cea din urmă în același domeniu al fantasticului.

image

Hai să ne uităm la acel semn minunat [al învierii] care apare în ţările Estice, adică, în Arabia şi ţările din jur. Există o pasăre care se numeşte phoenix.
Aceasta este singura de felul acesta şi trăieşte cinci sute de ani. Când se apropie vremea dezintegrării ei şi trebuie să moară, ea îşi realizează pentru sine un cuib de tămâie şi smirnă şi alte mirodenii, în care, atunci când vine vremea, ea intră şi moare. Dar prin descompunerea trupului se formează un fel de vierme, care, fiind hrănit de sucul acelei păsări, produce pene. Apoi, atunci când are puterea potrivită, acesta ia cuibul în care sunt oasele părinţilor ei, şi purtând acestea, el trece din pământurile Arabiei în cele ale Egiptului, în oraşul numit Heliopolis. Şi, în plină zi, zburând sub privirea tuturor oamenilor, el le pune pe altarul soarelui, aceste fiind făcute, se întoarce în grabă la reşedinţa ei iniţială. Apoi preoţii verifică registrul de date, şi descoperă că aceasta s-a întors exact atunci când s-au împlinit cei cinci sute de ani.

Sursa text 1Clement cap. 25: voxdeibaptist.org

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s