PHOENIX O EMBLEMĂ A ÎNVIERII NOASTRE!?!

Curioasă menționare în 1 Clement. Nu poți preciza clar dacă „Clement” a crezut cu adevărat în această creatură  ori a folosit un mit destul de cunoscut pentru a ilustra învierea lui Hristos.
Se pare că l-au preluat apoi și Tertulian, Origen etc.
Dacă mergi pe a doua variantă, este într-adevăr lăudabilă încercarea primilor gânditori creștini de a rescrie „povestea” lui Hristos folosind o terminologie relevantă cultural. Însă asocierea acestui „semn minunat” cu învierea creștină e cam nepotrivită, categorisind-o parcă pe cea din urmă în același domeniu al fantasticului.

image

Hai să ne uităm la acel semn minunat [al învierii] care apare în ţările Estice, adică, în Arabia şi ţările din jur. Există o pasăre care se numeşte phoenix.
Aceasta este singura de felul acesta şi trăieşte cinci sute de ani. Când se apropie vremea dezintegrării ei şi trebuie să moară, ea îşi realizează pentru sine un cuib de tămâie şi smirnă şi alte mirodenii, în care, atunci când vine vremea, ea intră şi moare. Dar prin descompunerea trupului se formează un fel de vierme, care, fiind hrănit de sucul acelei păsări, produce pene. Apoi, atunci când are puterea potrivită, acesta ia cuibul în care sunt oasele părinţilor ei, şi purtând acestea, el trece din pământurile Arabiei în cele ale Egiptului, în oraşul numit Heliopolis. Şi, în plină zi, zburând sub privirea tuturor oamenilor, el le pune pe altarul soarelui, aceste fiind făcute, se întoarce în grabă la reşedinţa ei iniţială. Apoi preoţii verifică registrul de date, şi descoperă că aceasta s-a întors exact atunci când s-au împlinit cei cinci sute de ani.

Sursa text 1Clement cap. 25: voxdeibaptist.org

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s