Omagiu pentru Marius Iuga

Nu l-am cunoscut, însă mulți îl plâng. Inclusiv rude apropriate din Biserica noastră. Cuvintele sunt de prisos.

Condoleanțe familiei Iuga, prietenilor apropriați. Domnul să vă fie mângâierea și tăria.

Ultima cursă pentru Marius Iuga

Ultima cursă pentru Marius Iuga

REPORTAJUL ZILEI: În sunete de trompetă, s-a deschis cerul pentru Marius Iuga
joi , 16 iul 2015, ora 09:43 de Cătălin Weinmuller
Chiar dacă a plouat toată ziua, cerul s-a deschis astăzi când tânărul Marius Iuga a fost condus pe ultimul drum. Sigheteanul în vârstă de 26 de ani şi-a pierdut viaţa în urma unei plimbări cu bicicleta în Pasul Hera, după ce a fost acroșat în plin de o mașină care se deplasa din sens opus, într-o curbă. Nici măcar omagiile aduse de cei cunoscuţi nu pot să le aline durerea părinţilor care şi-au condus astăzi pe ultimul drum fiul. Tragicul eveniment a fost semnalat prin numărul unic de urgenţe 112, sâmbătă, în jurul orei 16:00. La faţa locului s-a deplasat un echipaj SMURD, care a transportat victima la Sighetu Marmaţiei. Marius Iuga a fost transferat la scurt timp la Spitalul Judeţean din Baia Mare. Din păcate medicii nu au mai putut să facă nimic pentru el, leziunile suferite în urma accidentului fiind incompatibile cu viața.

“Un tânăr de 28 de ani din Petrova se deplasa cu un autoturism dinspre Rona de Sus spre Petrova. Într-o curbă la stânga, şoferul a pierdut controlul direcţiei de mers şi a pătruns pe contrasens unde a surprins şi accidentat un biciclist ce se deplasa din sens opus”, a declarat subinspectorul Florina Meteş din cadrul Inspectoratului de Poliţie Maramureş.

Sute de sigheteni, printre care neamuri, apropriaţi sau simpli oameni au fost astăzi alături de familia tânărului care a murit în urma unui accident, sâmbătă seara. Lacrimile şi durerea s-au putut citi pe chipurile celor prezenţi în număr foarte mare la slujba de înmormântare care a avut loc la Biserica Baptistă din municipiu. Ieri, în Sighet s-a organizat şi un marş în memoria victimei accidentului, pentru a trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte statutul bicicliştilor în trafic. Îmbrăcaţi în negru, şi cu poza lui Marius Iuga pe biciclete, s-au alăturat iniţiativei peste 150 de sigheteni.

Organizatorul marşului, Sorin Hotea, a rămas surprins de numărul mare de sigheteni care au dat curs invitaţiei de a participa la această acţiune.

“Marşul din centrul oraşului a fost o reuşită din punct de vedere al organizatorilor. Au participat în jur de 150 de biciclete din estimările noastre şi nu a fost niciun fel de incidente. A fost un marş tăcut, un omagiu adus lui Marius Iuga, dar şi pentru a atrage atenţia tuturor celor care participă la trafic, că bicicliştii au şi ei drepturile lor şi trebuie respectaţi ca toţi ceilalţi care se află pe drum. Mulţumim tuturor celor care s-au implicat, celor care ne-au ajutat: Poliţia Rutieră, Primăria Sighet şi dorim condoleanţe familiei”, a spus organizatorul marşului, Sorin Hotea.

Imediat după ce au făcut înconjurul oraşului pe biciclete, sighetenii care au participat la eveniment s-au deplasat la Biserica Baptistă din municipiu, acolo unde trupul neînsufleţit a lui Marius Iuga a fost depus. A urmat un priveghi care a durat aproximativ o oră, sala fiind neîncăpătoare pentru toţi cei care au ales să-i aducă un ultim omagiu sigheteanului. În cadrul ceremoniei s-au rostit cântări bisericeşti, moment în care toţi cei prezenţi au izbucnit în lacrimi.

Pentru cunoştiinţe şi familie, vestea morţii lui Marius Iuga a venit ca un fulger. Nimeni nu se aştepta ca pasiunea lui de o viaţă, mersul pe bicicletă, să-i aducă sfârşitul.

“Găseam mesajul că Marius Iuga s-a dus în ziua de sâmbătă, în urma unui banal accident, în timpul unei călătorii de recreere. Am aflat că e adevărat, că e real. Viaţa este cu multe surprize şi multe sunt neplăcute. Avem însă ca sprijin pe cineva care ne ajută, este vorba de Domnul nostrum”, a spus pastoral Bisericii Baptiste din Sighet.

Cunoscuţii lui Marius spun că era tot timpul cu zâmbetul pe buze, un tânăr liniştit şi că nu avea nimic cu nimeni, era prietenul tuturor.

“Extraordinar, a fost un băiat de milioane. Am aflat de vestea tragic duminică , iar azi am venit să-i aduc un omagiu”, spune o femeie.

“L-am cunoscut de la biserică, el cânta la orgă, îi placea mult. Era un băiat extraordinar, de nota 10. Păcat de el, eu am aflat de veste tocmai sâmbătă, când era la Baia Mare, într-o stare critică. Pastorul bisericii ne-a dat mesaje duminică tuturor că Marius Iuga a murit”, explică un alt cunoscut.

Şi fosta lui dirigintă, Anuţa Batin, a rămas şocată de vestea tragică a morţii lui Marius Iuga. La rândul ei, are numai cuvinte de laudă depsre tânărul sighetean.

“Marius a fost un copil de excepţie, pot să spun. Un copil liniştit, timid aş putea spune, care niciodată nu făcea problem la şcoală, învăţa foarte bine din câte îmi aduc eu aminte, cu bun simţ, respect, acel copil despre care putem spune că avea cei 7 ani de acasă. Îmi aduc aminte că de fiecare dată după absolvirea liceului ne întâlneam pe stradă şi întotdeauna lăsa loc de “Bună Ziua”. Niciodată nu pot să spun că a fost un copil problematic, şi de aceea vreau să adresez familiei “Condoleanţe”, mărturiseşte Anuţa Batin, fosta dirigintă a lui Marius.

Fosta dirigintă a lui Marius i-a anunţat despre tragicul eveniment şi pe foştii săi colegi de liceu, chiar dacă mulţi dintre aceştia sunt plecaţi din ţară.

“Am văzut pe facebook, iniţial fotografia m-a indus în eroare, nu am crezut că e vorba despre Marius Iuga de acum 7 ani, pentru că a terminat liceul în 2009. Mărturisesc că luând legătura cu ceilalţi colegi ai lui, ei fiind 17 băieţi în clasă, nu ştiau. Chiar dacă ei sunt răspândiţi prin toate colţurile lumii, muncesc, unii dintre ei sunt foşti absolvenţi de diferite facultăţi, erau tare şocaţi şi au rămas fără cuvinte”, a mai spus Anuţa Batin.

În după-amiaza zilei de astăzi, Marius Iuga a fost înmormântat la Cimitirul Baptist din municipiu, alături de familie fiind sute de sigheteni. Tânărul de 26 de ani a fost condus pe ultimul drum în sunet de trompetă.

Sorin Hotea: Astazi(15.07.2015) de la ora 13.00 va avea loc inmormantarea lui Marius Iuga. Vom incerca sa transmitem si live online pentru cei care nu pot fi prezenti acolo. Click AICI!

Facebook:  https://www.facebook.com/events/382051041980511/

Fotografii realizate de Mark Varga

Această prezentare necesită JavaScript.

Clip realizat de Alin Iosif

SIGHET: Astăzi, de la ora 18:00, va avea loc un marş al bicicliştilor în memoria sigheteanului Marius Iuga, decedat în urma unui accident. Marti, 14 iul 2015, ora 13:58  de Renata Bota   

În memoria tânărului biciclist sighetean, Marius Iuga, care şi-a pierdut viaţa în urma unui accident cumplit pe dealul Hera va avea loc astăzi, de la ora 18:00, un marş al bicicliştilor în municipiul Sighetu Marmaţiei. Îmbrăcaţi în negru, participanţii vor face o plimbare cu bicicleta prin oraş pentru a atrage atenţia tuturor participanţilor din trafic asupra priorităţii care trebuie oferită şi celor care circulă cu bicicleta. Până la ora actuală şi-au manifestat intenţia de a participa la acest marş peste 200 de persoane.

Tânărul Marius Iuga a lăsat în urma lui multă durere şi lacrimi. Cei care l-au cunoscut dar şi cei care au auzit povestea tragică a biciclistului sighetean sunt îndureraţi şi îndoliaţi. Apropiaţii, prietenii sunt şocaţi de felul în care s-a terminat pentru Marius, plimbarea de sâmbătă cu bicicleta. Pentru a-i oferi un ultim omagiu dar şi pentru a trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte statutul bicicliştilor în trafic, pe parcursul zilei de astăzi de la ora 18:00, va avea loc un marş „In memoriam Marius Iuga”. Locul de întâlnire a participanţilor la eveniment va fi platoul din faţa clădirii Curtea Veche.

“Marşul din această după-masă este un ultim omagiu pentru cel care a fost Marius Iuga. A venit ca o idee a prietenilor şi a apropiaţilor pentru a atrage atenţia celor care sunt pe drumuri , în special şoferii dar nu numai de faptul că drumul trebuie împărţit cu toţi cei care îl folosesc. Din nefericire, Marius a fost o victimă a neglijenţei unui şofer pentru că bicicliştii sunt de multe ori ignoraţi, fie pe drumurile din afara localităţilor, fie în localităţi cu toate că Marius alături de cei 6 prieteni cu care a fost sâmbătă a vrut doar să facă o ieşire în natură, o plimbare, puţin sport, mişcare şi din nefericire acestă ieşire s-a terminat tragic pentru el, la doar 25 de ani”, a explicat unul dintre organizatorii marşului, Sorin Hotea.

Marşul „In memoriam Marius Iuga” a fost popularizat şi în mediul online pe reţelele de socializare unde a stârnit un impact semnificativ, peste 200 de utilizatori facebook anunţându-şi participarea la acest eveniment.

“Dorim doar să facem o plimbare cu bicicleta, îmbrăcaţi în negru prin care atragem atenţie celor care ne vor vedea şi ne vom opri în locul unde va avea loc un priveghi în această seară”, a specificat Sorin Hotea.

Prin acest marş silenţios pe bicicletă, organizatorii doresc să cinstească amintirea unui tânăr deosebit, care a sfârşit într-un mod tragic.

„Marius Iuga era un tânăr foarte vesel, foarte sociabil şi a avut foarte mulţi prieteni de aceea tragedia este mare şi pentru cei care l-au cunoscut pe el. Era un om activ, deschis către cei din jurul lui”, a mărturisit unul dintre organizatori, Sorin Hotea.

Cei care doresc să participe la eveniment sunt rugaţi de către organizatori să adopte o vestimentaţie de culoare neagră. Cei care dorec să ia parte la marsul „In memoriam Marius Iuga” dar nu dispun de o bicicletă sunt bineveniţi să ia parte la eveniment, în cazul lor o parte din traseul marşului va fi parcurs pe jos.

Detalii accident

Un biciclist de 25 de ani din Sighet a murit după ce a fost accidentat de o mașină pe Hera

Scris de Sighet Online   

Duminică, 12 Iulie 2015 12:53

In dupa-masa zilei de sambata, 11 iulie 2015, in jurul orei 16, un biciclist din Sighetu-Marmatiei, in varsta de 25 de ani, a fost accidentat grav pe DN18, pe dealul Hera. Acesta, impreuna cu alti 6 tineri din oras au facut o plimbare cu bicicletele pana pe dealul Hera. La intoarcere, tanarul Marius I. era primul din grup si a fost accidentat frontal de masina care se deplasa pe directia Sighetu-Marmatiei – Leordina si care a intrat pe contrasens intr-o curba deosebit de periculoasa la stanga. In urma accidentului biciclistul a ramas inconstient, fiind preluat de o ambulanta Smurd si dus la Spitalul Municipal Sighet, iar apoi la Spitalul Judetean Baia Mare. In seara zilei de sambata, in jurul orei 23, Marius I. a decedat ca urmare a leziunilor grave suferite in accident.

In urma acestui accident se incearca organizarea unui mars in memoria tanarului decedat precum si alte actiuni prin care sa se atraga atentia soferilor asupra faptului ca si biciclistii fac parte din trafic. Vom reveni cu detalii pe Sighet Online.

Sursa: un cititor Sighet-online.ro

Sursa foto: Alex I.

2 gânduri despre „Omagiu pentru Marius Iuga

  1. L-am cunoscut desi sunt din Bucuresti, venea la biserica noastra si predica dumnezeieste, era cu parul negru { spun asta fiindca eri l-m vazut chiar eri pe Alfa Omega cu parul f. alb ) si extrem de convingator in ceeace spunea.. Eu eram la inceput si eram uimita de cate lucruri interesante ne aducea la cunostinta.. Era inainte de ‘ 89..Mi-e greu si sunt trista Dar Dumnezeu stie intodeauna cand ne chiama acasa, cand am ispravit lucrarea si vrea sa ne odhnim..Condoleante familiei si prietenilor si Har din belsug sa treaca prin aceasta incercare !

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s