VINERI, 10 Octombrie – Weekend-ul de apologetica

Probabil încă furat de niște idei auzite pe radio la amiază despre mileniști (millenials = termen ce nu are de-a face cu discuția despre mileniu/escatologie ci cu generația Y, născută prin anii ’80), despre Guyland( un fel de zonă de prematuritate persistentă, un blocaj al bărbățeilor în devenirea lor ca indivizi maturi și responsabili), am tot admirat în seara asta la Vlad și Natan maturitatea, gândirea, înțelegerea și prezentarea coaptă a unor teme esențiale pentru devenirea fiecarui creștin.

Mi-am luat notițe și am avut sentimentul ca vreau să-i opresc, ca să termin de notat. Bine ca avem înregistrări. 🙂

Din frânturile pe care mi le-am notat, unele rupte din context, cu scuzele de rigoare:

1. Vlad Crîznic – Introducere în apologetică.

– Dacă ai intenția și un plan să prezinți Evanghelia, Dumnezeu ne va da ocazii să vorbim despre El. Cel puțin în Anglia, dacă aici nu ai oportunități, cu toată diversitatea religioasă pe care o întâlnești, atunci unde?

– Avem nevoie să învățăm să facem Evanghelizare. Apologetica este o unealtă în Evanghelizare, o chemare pentru fiecare dintre noi.

– Sunt 3 unghiuri în apologetică: 1) Teologic. 2) Academic 3) Misiologic (Nu putem face ceea ce face Duhul Sfânt însă putem arunca sămânța).

Filipeni 1:7 Este drept să mă gândesc în acest fel la voi toţi, fiindcă vă port în inima mea şi, fie că sunt în lanţuri, fie că apăr sau întăresc Evanghelia, toţi sunteţi părtaşi ai harului lui Dumnezeu împreună cu mine

– Apologetica este apărarea și întărirea Evangheliei.

1 Petru 3:15 sfinţiţi-L în inimile voastre pe Hristos ca Domn! Fiţi întotdeauna pregătiţi să răspundeţi oricui vă întreabă despre motivul nădejdii care este în voi,

– În contextul sfințeniei, al domniei lui Hristos, al unui cuget curat…

Nu da unui om să miroasă un trandafir, dacă mai întâi i-ai tăiat nasul. Ravi Zacharias. Nu merge să mărturisești pe Hristos dacă nu ești un exemplu.

– O metodă de a face Apologetică în Evanghelii. Cum răspunde Isus la întrebări? Primește cel puțin 100 de întrebări în Evanghelii. La cele mai multe, răspunde cu alte întrebări.

– Exemplu: Evreul care a fost întrebat de ce răspunde la întrebări cu alte întrebări. La care el, …Da de ce să nu fac așa?

– În Luca 18:18 de ce dă un răspuns atât de ciudat? Pentru a demasca tocmai inima celui ce punea întrebarea. Bunătatea cuiva nu-l va duce în împărăția lui Dumnezeu.

2. Natan Mladin – Evanghelia, imaginația și piața superpovestirilor/metapovestirilor.

– Toți iubim o poveste bună. Poveștile răspund unor întrebări și aduc lumina într-un mod în care un discurs nu o poate face.

– Fiecare are o poveste și își gândește viața într-o poveste, într-un tot coerent.

– Superpovestea/ Metapovestea este o poveste cuprinzătoare care încearcă să pătrundă sensul plenar al lucrurilor- origini, probleme, destinația finală- în care poveștile noastre sunt cuprinse și au sens.

– Exemple de metanarațiuni: Grecia antică/Roma antică – valori universale, înțelegerea felului în care se trăiește viața și dorința de a implementa valorile astea și în alte popoare. În sec. XVIII, Rațiunea. Cu ajutorul rațiunii se resping tradițiile etc. Apare progresul iar în numele progresului se cuceresc noi înălțimi.

– Fiecare are o poveste. Nu poți merge cu rețete standard înaintea oamenilor.

– Imaginația- capacitatea de a vedea împreună lucruri care aparent sunt separate.

– Noi suntem consumatori de povești. Există o forță a povestirilor de a modela gândirea.

– Biblia conține o superpovestire. Povestea adevărata despre Isus care a venit și și-a instaurat domnia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s