14 gânduri despre „Pastor care are blog sau blogger care mai e și pastor ?!?

 1. Categoric păstor care blog şi nu blogger care mai e şi păstor…cu alte cuvinte nu poţi fii blogger şi pe lângă, dacă mai ai timp şi poate chef să mai fii şi păstor. Activitatea de păstor cere o mai mare dăruire şi renunţare (asta dacă vrei să o faci bine) decât cea de blogger. E greu să fii păstor…uneori îţi neglijezi familia, soţia, propria persoană…a fii păstor înseamnă să fii un slujitor pregătit să slujească la ORICE oră din zi sau noapte. Bunăoară dacă la ora 4 dimineaţa eşti chemat într-o familie, dintr-o anumită pricină, (care poate fii foarte bine întemeiată sau nu) tu ca păstor trebuie să răspunzi chemării. E greu să fii păstor, nu e simplu şi nu oricine poate să îţi asume un astfel de rol. Un blogger dacă vrea să posteze astăzi postează…dacă nu postează mâine sau în altă zi, dar un păstor nu beneficiază de confortul ăsta. Eu aşa văd lucrurile.

  Apreciază

 2. Da:) interesant. pastorirea sa fie o chemare iar blogging-ul un hobby sau o platforma pentru o pastorire online?

  Apreciază

 3. Foarte bine ai pus tu problema…păstorirea neapărat trebuie să fie în primul rând o chemare dar dacă e şi un hobby ajută foarte mult…blogăritul cel puţin deocamdată eu unul îl percep ca fiind un hobby, un mijloc de publicitate şi comunicare puţin mai primitiv şi prea puţin o chemare, deşi prin intermediul blogului se pot face multe lucruri utile. Slujba de păstor presupune şi activitatea de consiliere spirituală pe care păstorul (sau un consilier specializat pe această temă) trebuie să o facă faţă în faţă cu cel (cea) pe care îl (o) consiliază. Blogăritul merge făcut de acasă cu un ceai lângă tine, sau o cafea sau ce doreşti tu…activitatea de păstor şi mai ales consilierea nu se poate face din faţa tastaturii şi a monitorului

  Apreciază

 4. Marius,

  M-am amuzat tare mult cand am vazut fotografia. Eu sunt pastor si am si blog; este adevarat, nu scriu zilnic pe el doar atunci cand am timp pt asta.

  In Statele Unite sunt biserici care pun televiziune cu circuit inchis in curtea bisericii si terenul de sport, pentru ca cei care vor „sa se plimbe” sau „sa joace tenis” sa poata auzi predica.

  Nu-i de mirare ca unii pastori isi ataseaza predca pe blog pentru a fi la curent si cei care nu vin la partasie impreuna cu biserica, dar stau toata ziua si toata duminica pe internet.

  Doamne, ai mila de noi, si fereste-ne de asa ceva!

  P.S. Un student la teologie afirma urmatoarele cuvinte intr-o predica despre cutremurul din Faptle Apostolilor 16:16-34: „Cantarea de lauda a lui Pavel si Sila, atat de mult l-a induiosat pe Dumnezeu, incat ACESTA A INCEPUT SA BATA RITMUL CU PICIORUL. Din pricina aceasta, s-a produs CUTREMURUL!!!!!!”.

  Incredibil, nu-i asa? Peste ceva timp vor ajunge pastori care, nu-i de mirare, ca isi vor pune predicile pe blog sa le citeasca enoriasii …. termina teologia, fac si masteratul si nu sunt in stare sa duca o propozitie pana la capat …

  Apreciază

 5. inca ceva.

  tot internetul este „infectat” de lucruri fara nici o valoare. sa dea Domnul ca toti lucratorii crestini sa aiba bloguri si site-uri unde sa scrie lucruri utile si frumoase care vizeaza lucrarea Imparatiei lui Dumnezeu.

  prin toate mijloacele posibile, Evanghelia lui Hristos trebuie proclamata pentru ca oamenii sa vina la cunostinta voii lui Dumnezeu.

  continua sa scrii despre Max Lucado. este autorul meu preferat, iar in ultimul timp cumpar doar carti scrise de el. este un frate in Botosani care distribuie literatura crestina; de fiecare data, ma suna si imi spune ce carte de Max Lucado a mai primit.

  Apreciază

 6. @Corneliu, asa e. O implicarea reala in vietile oamenilor presupune o pastorire eficace, reala. Blogul poate transmite valori, valorile imparatiei, dupa cum spune fratele Marius.
  Eu mai am un pas si hop..in lucrare. Anul IV. Sa-mi spuneti cine e studentul respectiv. N-ar strica ceva partasie cu hermeneutica, exegeza..
  Vreau sa va calc pe urme frate Marius. Domnul sa-mi ajute sa indrept privirile inspre El, chiar si pe blog.
  Si mie imi place Max. Citesc acum „Come Thirsty”. Fain. Ma inalta.Lucrarea cu Max Lucado initiata e pe termen lung. In curand vor fi devotionale si pe RVE Bucuresti. Va anunt!:) Sper sa le pot pune si pe blog.
  Numai bine

  Apreciază

 7. 🙂 ori blogar, ori pastor. In nici un caz si ua si alta.
  Timpul petrecut online ar putea fi folosit ca timp de intrunire LIFE…asa ca, in opinia mea, ori una ori alta.
  Sau poate avea o activitate de site ocazionala, in care sa-si posteze predicile . :d

  Apreciază

 8. @Marius, din păcate dilema este justificată.

  Blogul poate fi o unealta excelenta, dar nu numai ca se poate substitui pastoririi, devenind platforma online, dupa cum elegant spui tu, ci devine o unealta ce raspandeste otrava; atunci cand unii lideri aleg calea balacarelii „onlain”, spaland nepermis rufele comunitatilor in public, apeland la limbaje ce nu le fac cinste, dictand cu aroganta sau facand dovada micimii prin disputele dintre ei ori prin incapacitatea de a ierta…

  Ma oameni buni, ca sa ne intoarcem la comentariile pe marginea subiectului ridicat de Marius Cruceru, cel ce cu vizitele la enoriasi si cu pastorul ce miroase a oaie, daca anul trecut v-ati neglijat enoriasii, daca va plangeti din lipsa de timp, daca nu faceti altceva decat sa pierdeti vremea (atentie, DACA!) lasati blogurile, luati-va cizmele in picioare si Biblia sub brat si faceti-va treaba!

  Apreciază

 9. @Lia, in mare sunt de acord cu tine, chiar daca nu as generaliza. Sunt putini pastori care sa se poata achita de indatoririle ce le revin si sa mai aiba timp si de blogareala (cel putin de aceea cu program zilnic).

  Apreciază

 10. Depersonalizarea vietii eclesiale este marele flagel al secolului in care traim. Dar, ma intreb daca este o diferenta calitativa intre peretii reci ai unei cladiri si zgomotoasele taste ale unui computer. Putem auzi tone de predici: daca nu ne asumam Cuvantul lui Dumnezeu asa cum este el nici adunarea nici blogurile … nimeni nu ne va putea facilita patrunderea samantei pe un sol fertil.

  Apreciază

 11. Marius, eu cred că întrebarea ta e foarte bună, însa pentru un răspuns era nevoie de definirea termenilor.
  De obicei folosim cuvinte şi presupunem că toţi înţelegem acelaşi lucru. Realitatea e însă alta.
  Uite un exemplu. Tu ai scris fără diacritice „pastor”.
  Pentru mine diferenţa e ca de la cer la pământ între „păstor” şi „pastor”.
  (Accentuez, pentru mine, fără să am pretenţia că oricine trebuie să înţeleagă la fel!)
  Fără să despart firul de păr în patru „păstorul” e cel ce are oi şi are grijă de ele cu dragoste, cu vorba şi cu fapta.
  A fi „pastor” e o meserie ca oricare alta.
  Definind aşa întrebarea ta ar căpăta următorul răspuns din partea mea: un păstor poate avea un blog, blogul fiind doar o unealtă bună de informare, dar care nu poate înlocui contactul direct.
  A fi blogger, aşa cum înţeleg eu, e mai mult decât a scrie ocazional pe un blog.
  Nu vreau însă să intru într-o zonă atât de discutată şi disputată cum este definirea termenului blogger!

  Apreciază

 12. Parerea mea este ca pastorii din ziua de azi pot fi orice vor sa fie. Prea putini pastreaza traditiile. Si ordinea ar fi pastor cu blog (care are blog). Nimeni nu-i impune omului sa aiba contact online cu alte persoane. E ceva normal si democratic.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s