Să trec sau să nu trec…pe Roşu.

În cariera ta prolifică de pieton ai trecut măcar o dată strada. Şi dacă eşti printre cei hăruiţi, ai stat măcar o data la semafor. E un fel de postulat, o axiomă a pietonatului. Fără îndoială. Dacă, să zicem, prin absurd, îţi mai dezlipeşti ochii de pe monitor şi îţi zici tu (nu cu voce tare, să nu creadă taică-tu că te-ai scrântit)…că ar fi bine să te duci după pâine …ceva, probabilitatea să stai la vreun semafor, din start, este extrem de mare.

Acum, vrei-nu-vrei…

-dacă eşti daltonist obligat – forţat, mort-copt nu treci pe roşu. Întrebi mai întâi. Stai în cap…faci cumva, dar nu treci. Pentru că tu nu distingi verdele de roşu, aşa cum nu disting unii calvinismul de arminianism. Tot una… Ca-n bancul ăla…trece un tip pe roşu, îl opreşte miliţia… ”- Auzi domne’ …da tu nu vezi că-i roşu?!?”La care tipu’..“Nu, că-s daltonist!”. “Aha, păi la tine acolo în Daltonia, nu sunt semafoare?!”

Apoi, nu treci pe roşu dacă eşti nevăzător. Ai căţel, însoţitor…butoane la semafor( mai rar în .ro .. însă merită amintit că se există aşa ceva în lumea bună). Şi, iară, întrebi. Iar dacă ţii la viaţa ta (aşa cum e ea, mai întunecată), nu treci până ştii sigur că-i nu-i roşu. E regulă.

De asemenea, dacă încă eşti de mână cu maică-ta nu treci. Ştiu, e greu, dar crede-mă, nu vei trece nici în ruptul capului. Viata devine dintr-o dată roşie din roz, atunci când eşti cu ea. Roşu=Opreşte-te că te plesnesc! Şi cum, să presupunem, mai ai un dram de bun simţ…te opreşti. No comment!

… probabil nici nu citeşti chestia asta. Nu man…o mână o ai pe taste…că eşti pe Mess, Hi5, şi-n alta ai joystick-ul de la Play-Station. Asta în cazul în care nu eşti în reţea(Counter-Strike) de vreo 5 ore tot eliminând teroriştii din Bacău sau Petroşani.

Şi, în ultimul rând nu treci pe rosu  dacă ai principii. Stiu, chestia asta intră în domeniul weird. Wazzup man…!? Treburi d-alea loltrue. Principii! ..Ce-s alea?! Da, însă unii chiar cred în treburile astea.

De pilda Alex. Si-a propus să fie credincios în lucrurile mici, cele mai mici. Acum, nu e el perfect, dar şi-a zis să înceapă cu,..de pilda, trecutul pe roşu. Deh…pe bune! Nu glumesc. Da, chiar dacă… Bucureştiul e o junglă. Tărzănei şi Janeitze la tot pasul. Chiar dacă … e atâta nesimţire.

Chiar dacă…unii te apostrofează, te desfiinţează.

„Man…te-ai găsit tu mai sfânt”…”Ce slab esti! Tre să fiu îngăduitor cu tine…ca eşti mai slab!”

Da, ti-o iei! Întotdeauna ţi-o iei când decizi să nu mai fii atât de conformist. Regulile, inclusiv cele de circulaţie, nu-s făcute pentru a fi încălcate. Dacă nu le respecţi p-astea, da, astea mici de tot, cum le vei respecta p-alea mai mari? Provocare: Dihotomia lucruri mici- lucruri mari, reguli importante – reguli mai puţin importante este falsă. Acţionează în consecinţă!

Bătălia se dă la primul semafor! Să trec sau să nu trec…pe Roşu ?!

10 gânduri despre „Să trec sau să nu trec…pe Roşu.

 1. Regulile statului au un scop; Regulile rutiere au scopul de a preveni accidentele. Ce faci cand vezi ca nu trece nicio masina, din nicio parte, pe o raza de 200 de metri? Stai la stop doar pt a respecta legea, sau treci, stiind ca tu de fapt esti asigurat impotriva oricarui accident si respectarea legii respective nu are sens?
  Bineinteles, e o diferenta intre legile umane si cerintele lui Dumnezeu. In cazul ultimelor, nu se admite nicio abatere, nici macar in forma.

  Cam asa ar suna o argumentatie PRO trecut pe rosu. Sunt curios ce parere ai despre ea; eu am fost pe rand, si contra ei, si de acord cu ea.

  Mi-a ramas in minte o intamplare din perioada in care hotarasem sa nu trec pe rosu indiferent de circumstante; eram cu doi ofiteri de politie intr-un oras, intr-o campanie de-a lor de informare a publicului. La un moment dat au trecut strada neregulamentar, desi era destul de circulata. Si am trecut si eu cu ei, pt ca mi-ar fi fost extrem de penibil sa le dau eu lectii lor. Stiu ca felul in care te vede lumea nu trebe sa afecteze cu nimic problema in sine, dar si asta e un detaliu interesant…

  Apreciază

 2. Eu am ales sa nu trec pe rosu din 2 motive. 1: ca sa fiu supus stapanirii, pentru ca asta e o lege data de ea. 2. ca sa-mi exersez rabdarea. La inceput ma enerva ingrozitor sa astept la semafor, acum nu mi se pare ceva normal si refuz net sa trec pe rosu cand sunt cu cineva. Persoana trece pe rosu si apoi ma astepta de cealalta parte a strazii sa trec eu pe verde.

  Apreciază

 3. Wow.. interesant articol. Desi nu sunt eu Alexul din poveste, tre sa recunosc ca m-a acaparat mesajul.

  Apreciază

 4. Eu nu trec! Poate si ptr. ca orasul e mai mic si am rabdare…. noi avem si semafoare cu buton …unul sau doua paremi-se…

  Apreciază

 5. sa sti ca de fiecare data cand trec pe rosu ma gandesc la asta, nu stiu de ce.. ceva ma mustra, mereu imi propun sa fiu si eu serios in lucrurile mici și totodeauna la semafor imi aduc aminte..

  Apreciază

 6. Eu am patit-o, si acum sunt baiat cuminte. De 2 ori am scapat de amenda la „milimetru” pana a ajuns nenea polititstul deja eram printre liniile CFR si nu a luat-o dupa mine, si o data am scapat la milimetru de moarte (in situatiile astea nu eram pe trecere ci pe o scurtatura) de atunci merg intotdeauna pe la trecere si astept linistit si cuminte rosu. Da recunosc sunt un tip foarte activ si circul „cu viteza excesiva” ca si pieton insa la trecere astept cuminte ba mi-am facut un obicei sa ma rog in scurtele pauze de asteptare.

  E inceput bun asta si de apreciat hotararea lui Alex, sunt multe semafoare in viata si ar fi bine ca sa le respectam. Rosu este STOP la oricare din semafoare. Chiar sin „pătrăţelul roşu” inseamna stop si multe altele.

  D-apai daca-i rosu hai sa ne oprim fratilor.

  Apreciază

 7. …referitor la commentul de mai sus și la semafoarele din viață, din perspectivă biblică, pot fi ele privite ca legalism sau ca ceva ce te protejează? … chiar dacă ai impresia că momentan nu trece nicio mașină pe stradă..

  Apreciază

 8. Eu personal le socotesc o mare binecuvantare. Decat sa traiesc cu senztia de nesiguranta, sa nu stiu clar care sunt limitele, sa calculez iar si iar cred ca regulile sunt o binecuvantare. Dumnezeu foloseste mult regulile daca privim la facerea cortului, la facerea templului la randuirea levitilor etc vedem ca lui Dumnezeu ii place ordinea si randuiala.

  Da poti considera „semafoarele” facand parte din sistemul legalist dar depinde de oameni. Pot fi o mare, mare binecuvantare. Mai bine zis unii oamnei prezinta o imagine deformata a regulilor lui Dumnezeu si implicit a lui Dumnezeu de aceea acestea vor parea grele, neintelese fara logica etc dar nu este asa. Dumnezeu este sfant si atotstiutor, daca a pus reguli el stie cum e mai bine. Ma gandesc la Iov acum la versetele din 39 la inceput cand il ia Dumnezeu la intrebari. O putem face pe desteptii este adevarat insa Dumnezeu are lucrui pe care nu le negociaza.

  Pentru mine „semafoarele”vor fi o binecuvantare.

  Apreciază

 9. Trecutul pe rosu /O tema care se poate aplica si credinciosilor /De cate ori nu am trecut pe rosu si am tras ponoase”In credinta daca tot treci pe rosu sa nu crezi ca nu vei fi pocnit vreodata/ Asa ca mai bine stai si respecta regula
  Acum asa la propriu spus -trecutul pe rosu -e foarte bine ca nu am semafoareeeeeeeeeeeee in ::oras”
  Ce bine nu-i asa?Trece care poate si care e mai iute de picior

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s