Agora, un film anti-creştin.

Alexandria după decretarea creştinismului drept religie de stat, secolul 4. Hypatia, Davus, Orestes. Hypatia, faimoasa filosoafă, profesoara atee din Alexandria. Davus, un sclav ce trece de partea creştinismului ce tocmai câştigă teren, nutrind speranţa de a-şi găsi libertatea.

Orestes, învatacelul ei, care, întocmai ca si Davus este îndrăgostit de profesoară.

Se mai întâmplă…

Dincolo de eşecul sentimental al celor doi în încercarea de a fi cu ea, dincolo de orice aspect, filmul lui Alejandro Amenábar mi s-a părut o jignire adusă creştinismului. Toate elementele din acest film au fost umbrite de mizeria în care a fost descris.

Da, a surprins cât se poate de bine atitudinea de gloată pseudo-creştină, brutală, furioasă, avidă după sânge. Psedo-creştinismul acela care-ţi cere un tip de obedienţă oarbă şi servilă, în care nu pui întrebări ci ţi se impun răspunsuri. Acel tip de creştinism delapidar, anti-progres, -ştiinţă, -filosofie,-semit şi dictatorial, ce încreştinează sau elimină forţat opozanţii.  “Mai devreme sau mai târziu cu toţii veti fi botezaţi. Este doar o problemă de timp”– o replică ce mi-a rămas în minte.

“Creştinii ăştia n-au prea dat pe la Biserică”, a fost replica unui coleg în timp ce priveam stupefiaţi.

Mesaje subliminale la tot pasul despre locul în univers, nevoia de a înţelege lumea, cosmosul, dumnezeirea, la toate acestea creştinismul nefiind relevant, ba chiar absurd, ignorant, fără răspunsuri. Răspunsurile sunt date însă de OM prin Ştiinţă, Filosofie şi Înţelepciune.

Amenábar: “oamenii încă se ucid unii pe alţii în numele lui Dumnezeu. Fundamentaliştii încă abundă şi în multe ţări, femeile încă sunt considerate inferioare. Ai putea interpreta acest film ca fiind anti-creştin, însă cred că este de fapt creştin. Explorez partea bună a creştinismului, care lucrează cu leproşii şi săracii- umanitatea sa.”

N-am văzut nici un dram de aspect pozitiv cu privire la creştinism în acest film. Da, mă rog…dânsul e mult mai avizat. Ateu şi sodomit laolaltă.

Înarmează-te cu o doză serioasă de discernământ spiritual înainte de a viziona acest film. Triază informaţia si de ce nu…citeşte Biblia.

Tare mă tem că pentru mulţi un astfel de film poate constitui o platformă, o bază pentru o viitoare opinie eronată despre ceea ce este, în esenţă, creştinismul.

8 gânduri despre „Agora, un film anti-creştin.

 1. tare îmi este că mulţi vor înţelege greşit creştinismul când vor da de mulţi creştini mai mult fanatici decât credincioşi. nu cred că asta este o problemă fundamentală (sau o lucrătură a diavolului) pentru punerea într-o lumină absurdă a creştinismului. să nu uităm că oamenii se vor uita la film şi atât. creştinii ar putea lăsa o mărturie puternică în viaţa reală, asta, desigur, dacă ar fi creştini pe bune. să nu mai dăm vina pe ce necredincioşii aduc în mass-media. să zicem că de mâine piaţa va fi invadată de filme pro crestinism, cu toate acestea, ce vor găsi neconvertiţii în biserici?

  Apreciază

 2. întotdeauna au fost voci împotriva creştinismului. creştinismul nu s-a ridicat pe ce sopcietatea laică a adus, ci, s-a ridicat întotdeauna prin acţiunile din interiorul ei – pe cât de reali au fost (creştini), atât au reuşit

  Apreciază

 3. Oamenii nu se vor uita la film si atat. Toate mesajele astea contribuie la imaginea de ansamblu pe care multi si-o formeaza despre lume. Consider ca trebuie sa avem o reactie la toate facaturile astea.
  Zici bine, daca marturia crestina autentica ar fi atat de pregnanta, n-ar fi nevoie de un asa demers. Dar nu este.
  Acest fapt justifica „apararea” umila a ceea este de fapt crestinismul. Nicidecum cel promovat de mass-media ori cel trait de majoritatea indivizilor. Adevaratul crestinism este trait de „cei putini”, care au de multe ori o voce „mult prea slaba”. Cine are urechi de auzit, sa auda!

  Apreciază

 4. Masele au fost intotdeauna intolerante cu minoritatile, indiferent de filozofia folosita. Cand crestinismul era doar o secta persecutata, marea gloata romana striga „la moarte cu crestinii”! Iar Pliniu cel Tanar ii scria Cezarului: „Căci această superstiţie contagioasă (crestinismul) pare totuşi posibil să fie controlată şi vindecată.” – cu alte cuvinte: „mai devreme sau mai tarziu veti fi starpiti; e doar o problema de timp.”

  Dupa ce romanii au adoptat in masa crestinismul, e evident ca multi l-au adoptat de forma; si au ramas aceiasi oameni intoleranti cu minoritatea, de asta data pagana sau atee.

  Tot la fel, cand a aparut reforma, catolicii intoleranti i-au persecutat pe protestanti in cele mai groaznice moduri. Protestantismul, la randul lui, cand a devenit religie de stat (in unele parti ale proaspetei USA si chiar in Europa) a fost intolerant cu anabaptistii sau alti crestini care indrazneau sa gandeasca independent.

  Apreciază

 5. Iată ce a scris Mircea Eliade în Istoria credinţelor şi ideilor religioase, vol. II, cap. XXX, paragraful 239:

  …Oricum ar sta lucrurile, convertirea lui Constantin a asigurat creştinarea oficială a Imperiului. Primele simboluri creştine au început să apară pe monede din anul 315, iar ultimele imagini păgâne dispar în 323. Biserica primeşte un statut juridic privilegiat, adică statul recunoaşte validitatea sentinţelor tribunalului episcopal, chiar în materie civilă. Creştinii acced la cele mai înalte demnităţi şi măsurile de restricţie împotriva păgânilor se înmulţesc. Sub Theodosie cel Mare (379-395), creştinismul devine religie de stat şi păgânismul este interzis definitiv; prigoniţii devin prigonitori…

  …Pe de altă parte, solidaritatea creştinilor era fără egal; comunitatea îşi lua asupra ei sarcina întreţinerii văduvelor, orfanilor, bătrânilor şi îi răscumpăra pe cei căzuţi în mâinile piraţilor. În timpul epidemiilor şi asediilor oraşelor, creştinii erau singurii care se îngrijeau de cei răniţi şi îi îngropau pe cei morţi. Pentru toţi dezrădăcinaţii Imperiului, pentru victimele alienării culturale şi sociale, Biserica era singura speranţă de a dobândi o identitate, de a găsi sau de a regăsi o semnificaţie existenţei…

  …Înnoirea cea mai neaşteptată şi care a avut consecinţe considerabile în istoria religioasă, culturală şi socială a Europei a fost monahismul, caracterizat prin separarea de lume şi printr-un ascetism foarte sever…
  …După cum remarcă Peter Brown, călugării îşi aleseseră de bunăvoie „anticultura”, pustiul şi peşterile…

  …Către finele sec. al IV-lea, se asistă, din Mesopotamia până în Africa de Nord, la un val de violenţe săvârşite de călugări: în 388 ei incendiază o sinagogă din Callinicum, lângă Eufrat, şi terorizează satele siriene în care se găseau temple păgâne; în 391, patriarhul din Alexandria, Theofil, îi cheamă pe călugări să „cureţe” Serapeumul, citadela marelui templu al lui Serapis. În aceea epocă ei pătrund cu forţa în casele păgânilor ca să caute idoli. În 415, un grup de călugări fanatici comit una din cele mai odioase crime din istorie: ei o lişează pe Hypathia, nobila femeie-filosof din Alexandria, pe care discipolul ei, episcopul Synesios, o evoca astfel: „mamă, soră, profesoară şi binefăcătoare”.
  În Orient, episcopii îi ocrotesc pe călugări ca să-şi întărească propria situaţie: împreună, episcopi şi călugări, se pun în fruntea poporului şi îi dictează acestuia opiniile…

  Fără cuvinte…

  Apreciază

 6. Un film super documentat, dar deh adevarul ii doare pt fanaticii religiosi. Este adevarat ca cretinii, pardon crestinii au distrus biblioteca din alexandria, la fel cum tot ei au uciso pe Hypatia.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Library_of_Alexandria
  http://en.wikipedia.org/wiki/Hypatia

  Faptul ca o astfel de religie este populara este datorat tocmai lipsei de informatie. Accesul la informatie a omenirii(ex: internet) o sa reduca semnificativ numarul naivilor.
  Filmul vine sa mai faca putin lumina in acesta mare bezna promovata de biserica pe parcursul a 2000 de ani.

  Cititi Richard Dawkins.

  Apreciază

 7. Cei ce au facut asta nu au fost crestini. Au fost atat de crestini cat esti si tu. Asta am vrut sa punctez.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s