Mega Biserică = Mega Afacere?!

Cum zeci de mii de oameni nu trec niciodată neobservați, sau mă rog, aproape neobservați, cei de la de la CNN și-au zis că-i rost de un mega articol cu un mega titlu care să spargă topurile, să ne lumineze și care să reinventeze roata sociologiei religioase moderne.

Mega bisericile din State devin din ce în ce mai populare și, nu numai că aduc laolaltă mii de închinători, ele aduc anual profit de miloane de dolari (in medie cam 6,5 milioane).

So, What’s new?

Joel Osteen este menționat. Ca o paranteză, l-am văzut întrun clip, la un moment dat spunând vreo 5,6 bancuri, mai mult sau mai puțin fără perdea, după care făcea o chemare de zile mari în a-l urma pe Christos.

Să fie de vină postmodernitatea?! „Pastorul postmodern” ar fi un subiect de articol pe viitor. Sau, pur și simplu ignoranță sa-i spunem talentată, împletită de altfel cu dorința după popularitate și bani?! Fac economie de reflecție pe tema asta și o las așa… Din proprie inițiativă.

„Când ai păstori gândind despre sine ca fiind niște CEO, este greu sa faci diferenta intre un pastor si P-Diddy”(Jonathan Walton, profesor asistent de studii religioase la Universitatea Riverside California).

7 gânduri despre „Mega Biserică = Mega Afacere?!

 1. Te salut Marius! Vin si te intreb oare numai in America mega-bisericile au devenit o sursa de profit? Oare bisericile mari din tara noastra nu sunt la fel poate doar la o scara mai mica!

  Apreciază

 2. Salut Marcel! Mai, nu cred ca am ajuns in stadiul acela. Cel putin din cate cunosc…
  Totusi, peste o generatie nu m-ar surprinde sa ne confruntam si noi cu asa ceva.

  Apreciază

 3. La noi va mai dura. Dar nu mult timp. Romanii au imca mentalitatea ca trebuie sa primeasca nu sa dea. (nu generalizam). Dar daca ma gandesc la generatiile viitoare mi-e teama, numai Dumnezeu poate dirija lucrurile in directia buna. Desi cred ca va incepe mai degraba o prigonire a crestinilor nu o favorizare a lor.

  Apreciază

 4. afaceri de milioane de $$$…distractie muzica rock, rap…lejeritate.
  Crestinismul neoprotestant devine ceva simplu si nespiritual, ca la un balamuc

  Apreciază

 5. Bine, avand in vedere religiozitatea de-a dreptul comunista din Romania, nici nu ma asteptam sa vad vreun comentariu pozitiv. 🙂 Fratilor, fratilor….

  Apreciază

 6. Daca bisericile nu sunt o afacere ,atunci poate imi spune si mie cineva ,de unde au unii pastori bani de concedii de 2 -3 ori pe an?de masini scumpe ,si de cumparaturi de la mol si supermarketuri? Spun ca nu sunt platiti de niciunde ,nici de biserica si nici de comunitate .Sau poate ca de la comunitate au doar salariul de baza ca sa le mearga cartea de munca .
  Atunci ma intreb de unde .Numai ca vin sponsorizari pentru biserica dar se opreste in buzunarul celui care ii prinde in mana .
  E o afacere ,dar ei spun ca e binecuvantare …
  Cat e afacere si cat e binecuvantare ..
  Si doar intreaba de unde isi permite si ai sa fii dat exemplu la toate predicile lui .
  Domnul sa aiba grija de noi

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s