Exorcizarea luteranilor, calvinilor, baptiștilor, ori alții.

primire la ortodoxieÎntr-un post recent cei de la crestinortodox.ro descriu „Rânduiala primirii la credința ortodoxă a luteranilor, calvinilor și baptiștilor”.

Ereticul este măsurat și iscodit „de toate eresurile sale” nefiind grabnic iertat, ci lăsat în păcatul său, „la ușa bisericii, în afara”, pentru ca apoi preotul „luându-și epitrahilul și felonul, vine și, stând la ușa bisericii, îi poruncește să îngenuncheze; apoi îl întreabă așa :

Intrebare : Voiesti sa te lepezi de eresurile luteranilor (sau : ale calvinilor, baptistilor, ori altii), in care ai fost pana acum ?
Raspuns : Voiesc.
Intrebare : Voiesti sa fii si sa traiesti in unire cu credinta ortodoxa ?
Raspuns : Voiesc.

Apoi, ridicandu-l, il binecuvanteaza de trei ori, pe frunte, zicand :

In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin.

Si punand mana pe capul lui, zice : Domnului sa ne rugam.  Si citeste rugaciunea cea dintai de la catehumeni: In numele Tau, Doamne, Dumnezeul adevarului…, apoi si a doua : Cearta-te pe tine diavole, Domnul…”

Și fiindcă acest lucru nu este cu prea mult folos, urmează un întreg turnir de întrebari, pentru eliberarea păcatosului din ițele cele rele ce îl țin strâns legat de baptiști, calvini ori ..în fine potrivnicii lui Dumnezeu și ai adevarului, sectele astea pierzatoare de suflet, ce trebuie neaparat defăimate și afurisite.

Intrebare : Te lepezi de toate eresurile luteranilor (sau: ale calvinilor, baptistilor, ori altii), ca de ale unor potrivnici ai lui Dumnezeu si ai adevarului, si ca pe unele ce sunt pierzatoare de suflet, le defaimi si le afurisesti pe ele ?

Raspuns: Ma lepad de toate eresurile luteranilor (sau: ale calvinilor, baptistilor, ori altii), ca de ale unor potrivnici ai lui Dumnezeu si ai adevarului, si ca pe cele ce sunt pierzatoare de suflet, le defaim si le afurisesc pe ele.

Stringent, noul convertit la dreapta credință trebuie să se lepede de eresuri, dar mai ales să afurisească ( a arunca anatema asupra cuiva; a anatemiza) pe toți potrivnicii Bisericii Răsăritului.

Intrebare : Te lepezi de toate capeteniile eresurilor si impreuna cu aceia si de adunarea, de obiceiurile si de toti invatatorii lor si ca pe niste potrivnici Sfintei Biserici a Rasaritului, ii afurisesti pe ei ?

Raspuns : Ma lepad si ii afurisesc pe ei.
Apoi ii zice : Intoarce-te catre rasarit si te marturiseste Domnului, catre Care ai alergat.

Si dupa ce s-a intors acela spre rasarit, preotul ii zice :
Intrebare : Te-ai lepadat de satana si de toate eresurile luterane (sau : calvinesti, baptiste, ori altele) ?
Raspuns : M-am lepadat.

Și, binențeles…la final…

Intra in Biserica lui Dumnezeu, caci te-ai departat de la inselaciunea eresului luteran (sau : calvinesc, baptist, ori altul) si sa stii ca te-ai izbavit din lanturile mortii si din pieirea cea vesnica; si acum leapada toata nedreapta ratacire a ereticilor si cinsteste pe Domnul Dumnezeu, Tatal atottiitorul, si pe Iisus Hristos, Fiul Lui, si pe Sfantul Duh, unul Dumnezeu viu si adevarat : pe Sfanta Treime cea de o fiinta si nedespartita.

Scoala-te, stai bine, stai cu frica si marturiseste cu adevarat credinta ortodoxa si afuriseste toate eresurile, ca sa fii iertat si dezlegat de legatura juramantului si de toata despartirea, si te vei face partas Bisericii lui Hristos.

Iar el, ridicandu-se, zice aceasta marturisire a credintei ortodoxe :

Eu (N) cred cu credinta tare si fara nici o indoiala si ca singur adevar marturisesc toate impreuna si fiecare in parte, cele cuprinse in Simbolul credintei ortodoxe, facut de sfintele So-boare a toata lumea, pe care sfanta, soborniceasca si aposto-leasca Biserica a Rasaritului le tine si le marturiseste.

Mai  degrabă aș îndemna enoriasii să aprofundeze Scripturile decât să se hrăneasca cu asemenea basme. Să fiți părtași adevărului cuprins în ele, nu propovăduirii pline de mândrie a unora care se pretind a fi The­ Truth Keepers.  Prin aprofundarea Scripturii am văzut ortodocsi îndreptându-se la luterni, calvini, baptiști ori alții, însă niciodata invers. Eu sunt un astfel de exemplu. De ce? Pentru că este o mare diferență între ce spune la Carte, și practica de astăzi a Bisericii tradiționale.

Christos să fie religia voastră! El să vă fie totul!

Advertisements

10 thoughts on “Exorcizarea luteranilor, calvinilor, baptiștilor, ori alții.

 1. Am vazut recent un pastor baptist care fusese preot ortodox. Dintotdeauna observase o diferenta intre Biblie si traditiile Bisericii… Cand intr-un final s-a hotarat sa se nasca din nou si sa se boteze, a fost excomunicat, blestemat alaturi de toata familia lui si dat afara din casa.

  Oricum, in prezent omul are tot ce ii trebuie pentru a-si intretine familia. Dumnezeu le-a purtat de grija.

  Cred ca cel mai mare pericol pentru un crestin este dogmatismul – sa se agate de niste crezuri si sa refuze sa gandeasca. Uneori, fiecare din noi trebe sa admitem ca am crezut lucruri gresite – mai mari sau mai mici. Si e nevoie de curaj si de umilinta pt a face acest lucru.

  Parerea mea e ca singura dogma a unui crestin trebe sa fie “Sola Scriptura”

  Like

 2. Da, si eu am cunoscut mai multi. Un bun prieten de-al meu a facut seminarul ortodox. Acolo a inceput sa citeasca Biblia fiind convins de adevarurile cuprinse in ea, adevaruri care l-au schimbat complet.
  Cu siguranta, pe masura ce cunosti mai mult, iti dai seama de erorile mai mari sau mai mici pe care le-ai fi putut sustine. De aceea acel Cercetati Scripturile si nu Cercetati Traditiile al Domnului Isus ramane inca valabil.
  Sola Scriptura, Sola Fide, Sola Gratia,

  Like

 3. Sunt si care se convertesc la ortodoxie de la luteranism, baptism, anglicanism si altele. In cartea Ortodoxie si evanghelism vei gasi si motivele. Motivele amandurora, si ale evanghelicilor de a se converti la ortodoxie si invers.

  Uite un exemplu de convertit de la evanghelism la ortodoxie: Becoming Orthodox: a journey to the ancient Christian faith, by Peter E. Gillquist.

  Nu-s foarte multi, dar sunt.

  Cat despre ritualul de primire, ma intreb daca e oficial, aprobat de Sfantul Sinod al BOR. Ca daca da, e destul de urat.

  Like

 4. Da, nu neg acest lucru. Personal insa nu am intalnit pe cineva care sa fi inteles cu adevarat Evanghelia, si care, mai apoi sa se intoarca intr-un mediu ostil adevarului. Poate, doar cu un scop bine definit de a raspandi lumina Sa in locul acela, dar nu ca o insusire a principiilor ce deriva din mediul respectiv.
  Ritual ciudat, n-am ce zice… O mega impodobire a “Crede numai si vei fi mantuit!”

  Like

 5. Daca o sa cautati pe internet cu obiectivitate veti gasi mai multe cazuri de protestanti sau neoprotestanti si catolici care s-au intors la ortodoxie…..dar sa nu faceti cum fac multi protestanti de iau din Biblie si din alte locuri numai ce le convine si le potrivesc peste conceptiile lor …..
  Daca va intereseaza adevarul si il cautati cu sinceritate cititi-l pe Jaroslav Pelican care cea mai mare part a vietii a fost protestant, profesor emerit in SUA a scris si multe lucrari despre Luther…dar in finalul vietii a trecut la ortodoxie…daca un asemenea om a gasit in final ca ortodoxia este calea cea adevarata (retineti ortodoxia nu ortodocsii, unii par se creada in oameni nu in Dumnezeu, de aceea se leapada de ortodoxie) nu vad care din protestanti a cautat, a citit, a studiat mai mult ca acest om…..dar cine are smerenie sa recunoasca aceasta….?!?!?!?!?!

  Despre ortodocsii care dvs. ziceti ca au trecut la alte denominatiuni, va asigur ca aceea nu au fost ortodocsi adevarati, ci s-au luat numai dupa aparente……daca faci un seminar ortodox si ai cunostinte despre ortodoxie nu insemna ca esti ortodox,….au confundat forma si anume au judecat pacatele unor persoane care cu intentie sau din slabiciune le-au facut, dar nu s-au uitat si la ceilalti care reprezentau un model …dar Dumnezeu i-a lasat pe aceia care au judecat sa se ia dupa mintea lor si azi au incredere numai in parerile lor…..
  Va rog pe viitor cand mai vorbiti de Biserica Ortodoxa nu o mai considerati niste popi si cativa episcopi…unii din ei sunt vanduti diavolului pentru bani, altii securitatii, altii masonilor…..una ca nu stim exect cine si care sunt, iar a doua Biserica este mireasa lui Hristos nu persoanele enuntate, Biserica suntem toti care au trait si traim invaturile Sf. Scripturi si credem cu adevarat in Dumnezeu, crestinii mistici cu adevarat ……
  M-ati suparat un pic dar v-o spun si pe aceasta ca sa nu spuneti la judecata ca nu ati stiut ati scris fara respect despre Sf. VArvara, noi avem marturii din primele secole crestine, studiati operele scriitorilor antici si veti gasi si dvs., despre primii martiri, unde erau atunci neoprotestantii, voi ziceti ca sunteti in legatura cu biserica primara, dar nu cunoasteti mai nimic despre ea, ati luat tot ce va convine….revenind aceasta martira din primele secole care a marturisit credinta crestina cu pretul propriei vietii si a convertit si multa lume la crstinism, bine inteles cu ajutorul lui Dumnezeu, pt. dvs. este un nimeni…..sa stiti ca daca va purtati fara respect fata de copii nu ii respaectati mai mult pe parinti….daca pe cei care si-au dat viata pentru Hristos si pentru Evanghelie nu ii respectati, nu o sa-l respectati nici pe Domnul Hristos….

  Doamne da-ne Tu lumina sufletelor si mintilor noastre si pe cei rataciti adu-i la Tine, la Biserica Ta, la Mireasa Ta pe care o ai castigat cu scump snagele Tau.Amin.

  Like

 6. Dumi,
  fii sincer cu tine si recunoaste prapastia pe care o propovaduiesti. Il mentionezi pe Pelican? Eu ti-as putea enumara zeci de astfel de oameni. Nu este un argument.
  Traiesti intro tara majoritar ortodoxa. Patriarhul tau o numeste ortodoxa. Majoritatea celor ce traiesc aici isi zic ortodocsi si daca mergi pe strada si vei intreba pe cineva de credinta sa, asa iti va spune…ca-i ortodox. Acum, cum sa numesc gloata asta? Spune-mi tu. Ii numeri pe degete pe cei care inteleg o mica parte din ce inseamna ortodoxie cu adevarat, ceea ce spui tu. Si ar fi un miracol ca acestia sa se fi atins de Biblie, s-o fi devorat de foamea spirituala ce i-ar putea cuprinde.
  Chiar tu recunoasteti ca unii, popi & episcopi sunt “vanduti diavolului pentru bani, altii securitatii, altii masonilor…” Pavel spunea”calcati pe urmele mele, caci si eu calc pe urmele lui Christos” si profetul..”poporul meu piere din lipsa de cunostinta”. Cum sa calauzesti pe altii inspre adevar, daca nu traiesti adevarul?
  Da, cred ca este o astfel de Biserica Universala, invizibila, mireasa lui Christos, si ca toti cei ce se incred in El, printr-o relatie personala vor fi parte din aceasta. Sa fie aceasta, Biserica Ortodoxa, Baptista? Nicidecum!
  N-am scris fara respect de Sf. Varvara. Respect, apreciez pe cei ce au luptat pentru credinta “data odata pentru totdeauna sfintilor”. N-as putea. Am scris de rau de patronatul asta. M-a intaratat faptul ca ea ar fi patroana minerilor. TU esti deacord cu aceste lucruri? Ca pe martirii nostri sa-i ridicam la nivel de zei, uneori mai presus de Dumnezeu. De cand avem patroni peste lanurile de grau, peste turmele de oi, peste mineri? Nu ti se pare ciudat ca i.Hr. erau la fel, zei si zeite care patronau tot in modul asta, precum Min in mitologia egipteana, ce patrona, culmea, tot minele si minerii.
  Trebuie sa luam exemplu de la cei ce au fost inainte de noi si n-as vorbi de rau pe careva, dupa cum insinuati.
  Chemati oamenii la Christos, nu la ortodoxie, nu la forme si traditii..ce inabusa adevarul.
  Amin zic si eu!
  Doamne da-ne Tu lumina sufletelor si mintilor noastre si pe cei rataciti adu-i la Tine, la Biserica Ta, la Mireasa Ta pe care o ai castigat cu scump snagele Tau.Amin.

  Like

 7. Daxinte,
  e treaba ta cum evaluezi lucrurile. Straduieste-te totusi sa-ti tii cumpana dreapta.

  Like

 8. Doamne iartai doamne !

  Voi cei ce cuprinsi de intuneric si condusi de puterile diavolului , cei ce adresati cuvinte de ocara unei Biserici si unei credinte Sfinte , credinta Ortodoxa , lasata de Dumnezeu insusi si sprijinita de iel Dumnezeul nostru atot puternic inca de la facerea lumii de puterea Dumnezeeasca , rugativa de iertare caci ceasul judecatii este aproape .
  Bunul si sfantul Dumnezeu va va cere socoteala tuturor ,fie ei luterani , catolici , baptisti reformati , martori si mai stiu eu care , cei care prin necredinta jaf si crime incercati sa introduceti puterea diavolului printre oameni incercand sai smulgeti de la adevarata si unica cale adevarata spre Dumnezeul nostru Sfant si Fiul acestuia Isus Hristos , CREDINTA ORTODOXA , aceasta credinta a lasato Dumnezeu Sfantul omenirii si este sprijinita si condusa de insusi Fiul Sfant Isus Hristos .
  Doamne iartai Doamne , ca sut cuprinsi si trimisi de puterea diavolului , ajutai si scapai din ghiarele lui , condui spre credinta cea sfanta si adevarata , lasata de tine omului . Amin !

  Like

 9. Domnule, cititi Biblia. Din cele ce scrieti se pare ca n-ati mai citit-o de mult.
  Pocaiti-va si intoarceti-va la Dumnezeu.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s