Teologul teologilor, John Calvin.

John_Calvin.125w.tnR.C. Sproul scrie un articol interesant despre John Calvin, (John Calvin’s Legacy: The Theologian of theologians) alăturându-se celor mulţi ce sărbătoresc anul acesta 500 de ani de la naşterea sa. Printr-o incursiune în gândirea lumii antice acesta subliniază importanţa covărşitoare a lui Aristotel în filosofie. Acesta şi-a câştigat dreptul de a fi numit “Filosoful”. Printre studenţii la filosofie se înţelege că titlul poate fi cu referire pentru o singură persoană- Aristotel.

Într-o manieră similară, specifică Sproul, studiul teologiei a dat de-a lungul istoriei mulţi gânditori. Mulţi sunt cunoscuţi pentru abilitatea lor de a oferi o sinteză între teologie şi filosofia seculară. Astfel, Agustin este  cunoscut pentru abilitatea de a lua percepte din filosofia lui Platon şi de a le converti pentru a defini teologia biblică. Acelaşi lucru se poate spune şi despre Toma d’Aquino, care a oferit o sinteză între filosofia lui Aristotel şi gândirea creştină. Printre reformatori, Luther, un student strălucit al limbajului, a oferit răspunsuri adânci cu privire la credinţa creştină. Luther nu a fost un sistematician şi nici n-ar putea fi numit teologul teologilor. Nu a dezvoltat o teologie sistematică. Această sarcină i-a revenit în secolul al şaisprezecelea geniului teologului din Geneva, John Calvin.

Calvin a adus studiului teologiei pasiunea pentru adevărul biblic şi o înţelegere coerentă a acestuia. Luther nu a trăit îndeajuns să recunoască impactul lucrării lui Calvin, însă Philip Melancthon, asistentul lui Luther, la rândul său un învăţat deosebit, a dat lui Calvin numele de “Teologul.”

Dacă se menţioneaza numele “Filosoful” ştim despre cine este vorba. Pe de altă parte dacă se menţionează “Teologul”, cu siguranţă ştim că acest titlu îi revine lui John Calvin.

Învăţat al cărui pespectivă asupra Scripturii este fără precedent, pasionat de Scriptură, acesta este cunoscut  pentru oferirea unei teologii sistematice. Sistemul învăţăturii lui Calvin a aparut tocmai din această nevoie de a oferi o perspectivă coerentă a Scripturii. A fost convins că acest Cuvânt al lui Dumnezeu este coerent şi că Dumnezeu nu vorbeşte în contradicţii sau în afirmaţii ilogice. Plecând de la natura lui Dumnezeu a căutat cu pasiune să arate unitatea Cuvântului lui Dumnezeu. În această privinţă a adus o enormă contribuţie gândirii creştine. Unii văd calvinismul ca o distorsionare a Cuvântului. Cei care apreciază dedicarea lui Calvin faţă de adevărul biblic văd calvinismul ca o “poreclă pentru creştinismul biblic”, aşa cum afirma Spurgeon.

El este darul lui Dumnezeu pentru biserică, după cum recunoaşte şi Sproul, omul prin care Dumnezeu a fost înălţat şi slăvit pe când încă trăia, dar şi astăzi, la jumătate de mileniu de la naşterea sa.

3 gânduri despre „Teologul teologilor, John Calvin.

 1. Un mare om al lui Dumnezeu!

  Daca studiem cu atentie ce a scris el insusi, nu neaparat cei ce se numesc „calvinisti”, vom vedea o lumia speciala si un dar al lui Dumnezeu pentru orice lucrator al lui Dumnezeu. Adesea atunci cand imi eram mai greu, scrierile lui mi-au adus din nou lumina.

  El pur si simplu are darul acesta de la Dumnezeu, de a integra intr’o armonie perfecta toate adevarurile Scripturilor si prin extensie, toate experientele noastre de viata.

  Interesant ca marii oameni ai lui Dumnezeu de la el in coace, s-au sprijinit in mod special pe scrierile lui.

  Apreciază

 2. Am avut ocazia sa vizitam în familie muzeul Calvinist la Geneva si chiar sa mergem la spectacolul care mai este si acum pâna pe 26.07.09 ,,Geneva în flacarii,, la zidul Reformatorilor.
  Este interesant sa vedem ceea ce a facut Jean Calvin jurist si teolog. A lasat o mostenire bogata si complexà. A facut din Geneva un loc pt refugiati si a facut ca mentalitatea locala sa aiba o privire generoasà.
  Ceea ce ma mirà, este dezinteresul total, pe care îl au multi oameni ai orasului Geneva cu privire la toate aceste activitati unice ale acestui an special -calvin09-. Am observat ca la muzeu erau putini tinerii, de copii nu mai vorbesc, îi puteam sa-i numar pe o mâna.
  …o mostenire, fara mostenitorii???…

  « Ceux qui ne considèrent Calvin que comme théologien connaissent mal l’étendue de son génie… tant que l’amour de la patrie et de la liberté ne sera pas éteint parmi nous, jamais la mémoire de ce grand homme ne cessera d’y être en bénédiction. »
  Jean-Jacques Rousseau – Contrat So

  Apreciază

 3. Există o carte: Scott & Kimberly Hahn, Drumul nostru spre Biserica Romei, în care cei doi demonstrează că Sola Scriptura și Sola Fede nu au bază scripturistică. De asemenea cei doi (foști presbiterieni) argumentează pe bază biblică Sacramentele, Tradiția etc. Cartea e scoasă de editura Galaxia Gutenberg, 2010.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s