Schimbarea la faţă a apologeticii.

changingfaceofapologeticsLee Strobel, într-un interviu acordat recent afirmă că metodele tradiţionale de abordare în evanghelizare sunt destul de depăşite. Ce s-a schimbat în abordarea în cazul evanghelismului, apologeticii? Păi, astăzi ar trebui să fie mai relaţionale, mai personale, cu un accent pe povestea personală, precizează Strobel.

Acesta îl aminteşte pe Josh McDowell care mergea în campusuri universitare şi descria de ce Biblia poate fi crezută. Oamenii răspundeau în număr mare. Apoi au încetat să mai vină în aşa număr şi nu ştia de ce. Acum are o abordare mai personală, centrată pe mărturie, pe povestea personală. „Ştiţi”, spune el, „am fost fiul unui beţiv. Aşa mi-a fost afectată viaţa şi relaţia cu tatăl meu. Asta m-a determinat să caut viaţa spirituală. Acestea sunt evidenţele pe care le-am găsit. Aşa s-a schimbat viaţa mea. Aşa m-am împăcat cu tatăl meu.” Astfel devine o poveste personală.

Despre asta este şi lucrarea mea, aminteşte Strobel. Îmi spun povestea. Am fost un ateu. Eram batjocoritor. Soţia a devenit creştină. M-a pus pe gânduri. Acestea sunt evidenţele pe care le-am găsit, cum L-am primit pe Christos, diferenţa pe care a făcut-o. Este o poveste. Am înţeles că în postmodernism, oamenii sunt mai receptivi la nivelul acesta.

De altfel, un alt lucru ce se observă este accentul pentru grupurile mici. Acestea au o reală relevanţă şi impact în vieţile oamenilor. Asta nu înseamnă că vechile metode sunt de aruncat. Provocarea este tocmai adaptarea la noul trend, prin metode care să fie eficiente într-o cultura marcată de relativism şi pluralism, specifică apologetul.

6 gânduri despre „Schimbarea la faţă a apologeticii.

 1. Mi se pare foarte greu sa creezi relatii care sa dureze. exista pericolul sa fii entuziasmat de studierea Cuvantului lui Dumnezeu si sa realizezi ca nu ma poti sa legi relatii. am nevoie sa gasesc acest echilibru dintre a studia Scriptura din ce in ce mai profund, si in acelasi timp de a sta din ce in ce mai aproape de oameni si nevoile lor. Oh, Doamne, ajut-ma sa gasesc acest echilibru pentru ca nu vreau sa fiu superficial nici in studierea Cuvantului Tau, dar nici in dezvoltarea unor relatii de durata cu oameni (ne)crestini! Amin!

  Apreciază

 2. Asa este. Avem nevoie de acest echilibru.
  Cred ca numai printr-o studiere profunda a Cuvantului intelegem si marea nevoie de a fi printre oameni. Daca suntem superficiali la acest capitol, vom fi si in relatii cu siguranta.

  Apreciază

 3. Marius,
  Termenul englezesc ‘evangelism’ se traduce in romaneste prin ‘evanghelizare, NU ‘evanghelism’.
  Am propus termenul ‘evanghelism’ pentru traducerea in limba romana a termenului englezesc ‘Evangelicalism’ care nu are inca un corespondent general accep[tat in limba romana.
  Scuze pentru pedanteria filologica, dar, vorba englezului, ‘words create worlds’.

  Apreciază

 4. Consider ca sunteti in masura pentru asemenea indicatii. Pacat ca nu ne vizitati si pe la Bucuresti. Cursul de „evanghelism” cu siguranta ar merita updatat.

  Apreciază

 5. I-am spus cele de mai sus si lui Costel Dupu, daca nu ma insel primul autor al acestui curs la ITB. Dar, cine stie, poate mai invata cu vremea si profesorii limba romana 🙂

  Apreciază

 6. Da. In formula actuala cred ca ati putea vorbi cu fr. Maris. Daca discutati cu fr. Talpos probabil ati avea acelasi rezultate ca in cazul amintit. Poate ma insel totusi. In ultima vreme am observat o larga deschidere..
  Cu siguranta, ducem lipsa de lingvisti. Avem profesori pregatiti, insa acestia de obicei sunt mai „neglijati” ca sa folosesc termenul corect.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s