Foamea de Dumnezeu.

copil mancandGusturile nu se discută. Unii o fac. Astfel, în funcţie de cultură întâlnim un anumit număr de “senzaţii ale gustului”. La europeni avem patru (sărat, amar, acru, dulce), la chinezi cinci (sărat, amar, acru, dulce şi acid), la indieni şase (sărat, amar, dulce, acid, picant, astringent), la tailandezi opt (sărat, amar, dulce, acid, picant, astringent, gras, palid)etc.

Aceste senzaţii ale gustului sunt împăcate de specialişti printr-un meniu aflat la intersecţia alimentelor aproape unanim acceptate pe mapamond: pui cu orez şi o banană.

Deşi gustul nu este cel mai nobil dintre simţuri, el este cel mai util. Sf. Ieronim afirma că fără el omul nu poate trăi mult timp, în schimb poate trăi îndelungat fără celelalte simţuri.” Viaţa este scurtă când capacitatea de a te bucura de gustul alimentelor este nulă.

Dacă viaţa fizică este scurtă atunci când papilele tale gustative nu mai fac diferenţa dintre sărat şi amar, acru sau dulce , viaţa spirituală nu există dacă n-ai simţământul gustului divin, spiritual. Gustati şi vedeţi ce bun este Domnul (Ps. 34:8). Ce gust are Dumnezeu? Numai cei ce se înfruptă din El stiu.

În urmă cu ceva ani, în acest du-te vino, Oneşti-Orşova şi invers, în gara din Lugoj am întrebat pe un homeless, un aurolac..  De ce tragi frăţioare din punga aia? Ca să uit de foame! mi-a răspuns…

Adevărul este că oamenii sunt flămânzi. Este foamete astăzi. Mai mult decât fizic, omul flămânzeşte după El.  Trist este că mai degrabă am trage din punga mizerabilă a lumii acesteia, un surogat ieftin pentru a uita de această foame profund interioară, decât să-L consumăm pe El.

Mănânca, înfrupta-te din Dumnezeu! Voi toţi cei însetaţi, veniţi la ape, chiar şi cel ce n-are bani! Veniţi şi cumpăraţi bucate, veniţi şi cumpăraţi vin şi lapte, fără bani şi fără plată!(Is. 55:1)

Şi gustul,…gustul de Dumnezeu este awesome, în orice cultură te-ai găsi. Fără discuţie. Brillat-Savarin, cel ce a inventat savarina spunea că descoperirea unui nou fel de mâncare contribuie mai mult la fericirea omenirii decât descoperirea unui nou astru.” Cam asa este. Omul este un gurmand înnăscut. Mai puţin din punct de vedere spiritual. Şi, totuşi…oare cât de fericit ai fi dacă ai gusta din El… dacă te-ai hrăni cu acest nou fel de mâncare, o mâncare spirituală care ţi se întinde pe masă de-a gata. Nu te-ai mai sătura de El…

7 gânduri despre „Foamea de Dumnezeu.

 1. Salut Marius! Citesc cu placere gandurile tale… uneori restrospectiv..
  Melodia mea preferata de ceva vreme spune: Viata are gust!
  Un prieten bun, un zambet curat,
  Un cer senin, cand norii au plecat;
  Cerurile spun slava Lui Dumnezeu.. si noi nici nu ne uitam la ele..
  E greu sa gasesti multumire, un zambet curat, serendipitate.. Gust pentru lucruri cu adevarat importante pe pamant si in ceruri!
  Te-ai fript vreodata la limba? Atunci stii ce inseamna sa nu mai ai gust..
  Si apoi.. Foamete..
  Cand eram mic si veneam de afara de la joaca spuneam: Mami, da-mi sa mananc, ca mi-e FOAME.. si mama imi spunea.. Foame? Dragul mamii, tu nu stii ce inseamna foame.. Tie ti-e pofta.. Copiii din lumea a III-a stiu ce inseamna foame!
  Odata am surprins un fenomen foarte ciudat la un copil de la casa de copii: I-am dat niste prajituri. N-a mancat nici una. S-a dus in camera si le-a ascuns sub perna si apoi a venit sa manance.. Intai pentru maine, si apoi pentru azi.
  Cu rusine spun ca eu nu am gandit niciodata asa, in relatia dintre mine si Dumnezeu. Dar, e o provocare!

  Apreciază

 2. Salut Alex! Ma bucur de vizita ta si cuvintele tale. 😉
  La inceput a fost o joaca, recent insa a devenit un hobby si aproape o pasiune. Si mie imi place melodia. Faina.
  Da, din pacate de multe ori suntem atat de ghiftuiti de atatea, ca nu mai avem pofta de Dumnezeu, si nici nu vedem foamea celui de langa noi. vorba aia, satulul nu crede pe cel flamand.
  Domnul sa faca sa fim flamanzi si insetati dupa neprihanire, caci numai astfel vom fi saturati, dupa cum spunea El.
  Ai grija de tine!
  Cu dedicatie,

  Apreciază

 3. traim ca sa mancam sau mancam ca sa traim , as vrea ca in fiecare zi sa iti gasesti hrana spirituala in Dumnezeu , care este sursa tuturor lucrurilor . Sa fii binecuvantat marius pentru gandurile frumoase pe care le scrii si fie ca in fiecare zi sa ne gasim alinarea foamei duhovnicesti doar in Hristos .

  Apreciază

 4. Nu, nicidecum. Este o realitate demonstrata in orice domeniu, nu numai in cel spiritual.
  O zi buna!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s