Sahul… Gery’s Game (Pixar).

Jocul de Sah Lucrurile sunt tare simple, insa noi le complicam extrem de mult. Pe langa blogging, semestrul asta am mai invatat sa joc sah. Intotdeauna am avut o reticienta fata de acest joc. Intotdeauna am perceput sahul ca pe un joc al elitelor, al invatatilor, si nici prin gand nu mi-a trecut sa vreau sa invat vreodata.

Asta pana cand am observant un fenomen ciudat. Mi-am dat seama ca nu trebuie sa fii foarte inteligent ca sa joci sah. Adica.., ma rog, nu asta e conditia.

De ce zic asta…

Se intampla deseori atunci cand te pornesti spre Cismigiu, spre parc, sa vezi tot felul de batranei adunati laolalta, vre-o cinci, sase, in jurul unei mese incurajand cand pe unul cand pe altul. Ce-i nostim e ca desi acestia-s fara chef de obicei, prind un mare entuziasm cand e vorba de sah (ori table). Jocul e …ce a mai ramas din viata lor. Unii joaca singuri chiar (intocmai ca in urmatorul clip.. so funny) Ca se injura, se enerveaza, joaca agresiv, ce mai conteaza atata timp cat se simt bine la o partida de sah.  Am mai zis-o de multe ori,.. pensionarea poate fi o mare, foarte mare pierdere de vreme. Iesi la pensioanare…la 50, 60 de ani..nici nu stiu. Si dupa..ce faci ?!!  Ce faci cu cei 20, 30, poate 40 de ani din viata. Pensionarea e o asteptare a mortii pentru unii, sau, in cazul de care vorbim, o reculegere in sah.  Da, ma rog, eu vorbesc…?!? is tanar, ce stiu eu…

Un alt caz… Un coleg de-al meu, priceput, initiat in ale sahului, ba chiar foarte bun, imi spunea ca a invatat acest joc de la cel mai bun sahist din sat, un fost puscarias.

Poate urmatoarea situatie iti este mai familiara. Ti s-a intamplat sa mai auzi de vre-un copil de la biserica ca e la faza judeteana de sah? Cand auzeam d-astea  ma gandeam ca pustiul trebuie sa fie sigur vre-o capacitate…

Unde mai pui ca de curand aflasem ca sahul asa cum il stim noi, ni l-au adus musulmanii odata cu extinderea si invaziile in Europa de Est, Spania, Orientul Apropria, Africa, motiv pentru care Biserica a dezaprobat jocul timp de cateva secole.

Toate acestea au pus capac in toamna, cand m-am inscris la facultate. Eram cu dosarul de inscriere in mana, si surprind cum doamnele de la secretariat priveau cumva, ciudat, spre mine. Ma respectau prea mult! Sa fie atati de putini cei care se inscriu p-aci, de ma primesc asa de bine?! Acum, nu ca sunt obisnuit ca lumea sa ma trateze prost. Nicidecum. Atunci cand respecti, de obicei primesti respect. Atitudinea stranie mi s-a dezvaluit insa la sfarsit cand Adriana, coordonatorul nostru de an m-a intreabat, Esti tu acel Marius Zarnescu, campionul la sah? Campion la sah? Nu! Marius Zarnescu, da! Campion la sah, nu prea. Vice-campion la kaiac-canoe da, insa nu, nu la sah.

Am dat search pe Google si, da, Marius Zarnescu, campion multiplu la sah. Apropo, pe aceasta cale te salut Marius, oricine ai fi.

Din momentul ala mi-am zis ca trebuie sa invat si eu. Nu se poate sa nu stiu. Toata lumea stie, numai eu nu. Am numele  unui campion la sah si eu nici nu stiu in ce fel se muta cu Nebunul. Nu se poate!

Stii ce am realizat? Ador sa joc sah. Nu ma prea pricep. Toti m-au batut de pe la Institut.  Sunt codas, insa e un joc tare fascinant si imprevizibil. Intocmai ca viata…

Cand vezi o miscare buna, uita-te dupa una mai buna. (Emanuel Lasker)

Nu putem rezista fascinatiei sacrificiului, fiindca pasiunea pentru sacrificiu este parte din natura unui jucator de sah. (Rudolf Spielman)

Nu cred in psihologie, cred in miscari bune. (Bobby Fischer)

Pe tabla de sah minciunile si ipocrizia nu au viata lunga. Combinatia creativa dezvaluie o minciuna. Adevarul nemilos, culminand intr-un sah-mat, contrazice ipocritul (E. Lasker)

Sahul te invata sa fii obiectiv, in primul rand. In jocul de sah nu poti deveni un mare maestru decat daca ti-ai constientizat greselile si neajunsurile (A. Alehin)

Nu incerca sa memorezi cate variante poti! Un fin simt al pozitiei ar trebui sa te elibereze din sclavia variantelor. Deci straduieste-te sa-ti dezvolti simtul pozitiei. (A. Nimzovici)

Nimeni nu s-a nascut maestru. Drumul catre acest titlu trece prin anii de studiu, lupta, bucurii si necazuri (S. Tarrasch)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s