Cunoștințe folositoare. V

cunostinte-folositoare4Guturaiul.

Când cineva s-a răcit și are guturai și nasul îi tot curge, par’ca ar fi un isvor nesăcat, e bine să miroase cafeaua când se prăjeste pe foc. Uleiurile mirositoare ce se găsesc în vaporii ce ies din cafeaua prăjită, desfundă nasul, mucozitățile nu mai curg și guturaiul trece.

 

Vânătăile.

Dacă te-ai lovit tare și din pricina loviturii s-a strâns sângele, se face vânătaie. Îndată după lovitură, locul unde s-a făcut vânătaia se freacă incetișor, apoi se leagă cu o cârpă unsă cu smântână.

Unii oameni obicinuiesc să pună pe vânătaie lipitori, crezând că lipitoarea va suge sângele strâns. Nu e bine, căci lipitoarea poate să lase în locul unde i-a înfipt dinții tot feliul de germeni de boale și să te îmbolnavească mai rau.

 

Sughițul.

Adeseori se întâmplă că sughițăm. Sughițul e pricinuit de sgârcirea pieliței ce desparțește coșul pieptului de pântece. Și pentru ca să înceteze sughițul, trebuie să facem ca această pieliță numita diafragmă, să se liniștească. Spre scopul acesta e bine să mâncăm o bucățică de zahăr, sau daca n-avem zahăr, putem să facme să înceteze sughițul și așa, că ne astupăm bine urechile și bem un pahar de apă pe care ni-l ține altul la gură.

Se obicinuește să se delature sughițul și așa, că ținem la departare de o palmă de nas un briceag deschis. Privim țintă la briceag, bând apă rece dintr-un pahar. Sughițul numai decât încetează.

 

Mătrici.

De această boală suferă copii în celea dintâi trei luni după naștere. Se poate ivi și ziua și noaptea. Vine din cauza, ca copilul nu poate mistui laptele. Copilul bolnav de mătrici de obiceiu țipă și plange, își strânge picioarele și lasă vânturi.

Pe pântecele copilului bolnav se pune o cataplasmă caldă de făină de in. Dacă copilul tot mai țipă, i se poate da o lingurița de oleiu de ricină.

 

Baia de tărâțe

Se face din tărâțe. Trei kilograme de tărâțe se fierb în 3 litri de apă. După ce au fiert bine se strecoară printr-o pânză în apa în care se face scalda. In timpul scălzii se poate pune în apa în care se face scaldă și sacul de tărâțe. Această baie se întrebuințează în contra boalelor de piele. Intr-o baie de tărâțe bolnavul poate sta numai 15 minute.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s