Cunoștințe folositoare. III

cunostinte-folositoare2Mușdeiul

Se pregatește din usturoiu. Cățeii de usturoiu se sdrobesc bine într-un tier. Se toarnă puțină apă si se sărează. Zeama aceasta- mușdeiul- se poate întrebuința cu folos în contra durerilor de stomac. Omoară germenii de boale din stomac și face poftă de mâncare.

 

Prăjitul cartofilor

Pentru a rumeni frumos feliile de cartofi, le pudrăm bine cu făină. Untura sau untul trebue să fie încinse și nu prea puține pentru că altfel cartofii se lipesc de fundul tigăii.

 

Castraveți acriți în apă.

Alege castraveți sănătoși și frumoși verzi, spală-i cu apă rece, așaza-i în sticlă (uiaga), pune între ei o rădăcină de hrean curățită și tăiată în bucăți lungi, boabe de piper, frunză de teler, mărariu, sare si o mică bucatică (ca ½ de aluna) de cipsaș leagă sticla punând pe o bucată de pânză curată și deasupra beșica de vita ori papir-pergament,apoi deasupra acestuia un petec ud, care îl împături de câteva ori, ca să nu se uște în grabă, aceasta trebue mai de multeori muiat în apă. Sticla o asezi într-un loc unde este soare pentru toata ziua, o lași acolo 8-10 zile, apoi o așezi în cămară unde aerul e curat și nu e umed și unde iarna nu ingheata.in pivnița bună doară e și mai bine.

 

Șofranul

Să nu-l folosim în mâncări, strică sangele. ca zupa sa fie galbenă ferbem o paradaisă și putină coaje de ceapă in ea. putem prăji câteva bucăți de zahar în puțină unsoare și punem din aceasta atata, ca zupa să captete culoare frumoasă. Sau razi pe răzătoare morcovi roșii, îi prăjești în unsoare, îi slobozi cu zupa sau apă caldă. Se strecură și cu zeama colorezi zupa.

 

Drojde pentru aluaturi.

25 deca cartofi(crumpi) făinosi fierți, apoi curățiți și zdrobiți să mestecă cu puțină apă, să fie ca aluatul, adaugi 3 deca de zahăr care a fost fert cu puțină apă, pune aluatul acesta la un loc cald, dar nu ferbinte, când începe să crească mai adaugi o lingură de bere, si vei avea cam ½ l. d drojde după ce a stat 24 ore.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s