Cunoștințe folositoare. I

cunostinte-folositoareGhioacele de ou.

Econoama bună nu le leapada; le pisează și mestecându-le cu făină de cucuruz le dă la găini, la purcei, ori chiar și la viței; oase de vită puse pe jar până se pot pisa și apoi pisate praf și mestecate în laturi încă folosesc mult vitelor.

 

Mușchi de oaie cu sos.

Luăm un mușchi de oaie, îl batem bine cu un ciocan de lemn, făcut pentru bătutul cărnii, curătăm carnea de pelițe, o împăunăm cu felioare de slănină, o opărim și ținem 4-5 zile în următoarea murătură: un pahar de vin, unul de oțet, sare, piper, pătrunjel tăiat felioare, frunze de dafin, câteva boabe de cuișoare, 2-3 căpătâni de usturoiu (ai), o ceapă, 3-4 linguri de untdelemn. Mai gustoasă e carnea aceasta friptă la frigare, dar e bună și friptă în mașină (Rohre). Din murătură se poate face sosul cu puțină prăjeală (rântaș) și cu smântână.

 

Chiftele marinate.

Facem chiftelele ca de obiceiu. Până când acestea se frig în unt, facem următorul sos: prăjim în unt ori în grasime o ceapă tăiată mărunt, o înfăinăm cu două linguri de făină de grâu, dacă se rumenește puțin și aceasta o stângem cu supă de carne, punem și două linguri bullion de patlagele roșii, câteva lingurițe de oțet, puțină sare, 2-3 linguri de enihabar și două foi de dafin. Dacă a fiert sosul cu toate împreună, aranjăm chiftelele pentru masă, dăm sosul prin sită, apoi, îl turnăm peste chiftele.

Sosul se poate face și numai din prajeală cu ceapă, stâns cu bullion de carne și acrit cu tarhon murat, din care punem 2-3 linguri.

 

Iepure sau muschi cu sos.

Prăjim în unsoare tot felul de zarzavat, tăiat de-a latul, și ceapa când sunt prăjite nițel, sărăm și piperăm carnea și o punem în tingirea cu zarzavatul, ca să se prăjească, adăugam câteva frunze de dafin și un pahar de vin. Când a scăzut zama și a rămas numai unsoarea, scoatem zarzavatul, îl punem într-o cratiță de fer, îl rumenim cu puțin zahar și putină făină, apoi îl stângem cu bullion sau apă, și ceva oțet. Apoi strecurăm sosul și-l punem din nou să fiarbă; în vremea aceea carnea să se rumenească în unsoarea rămasă. Când e carnea rumenă și sosul fiert, tăiem carnea felii, în sos punem 1 ½ decilitri (1/2 salic) de smantână și-l vărsam peste carne.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s