Si-n caruta, si-n teleguta!

Stii vorba ceea,… si in caruta si in teleguta, reflectarea clara a spiritului romanesc de provincie, preluat insa la scara larga in frumoasa noastra societate. Un concept cunoscut mai degraba la nivel practic, de catre omul obisnuit, avid dupa mai mult.

Mai mult-ul acesta nu e rau, atunci cand e directionat cum si unde trebuie. Insa, prea frecvent se aude astazi ca doar atunci cand vei avea mai multi bani, mai multa avere, mai multe lucruri, destula putere si prestigiu, mai multa recunoastere sociala, profesionala, doar atunci, vei putea fi fericit, implinit.

Sub iluzia asta oamenii isi cheltuiesc viata, gandindu-se ca trebuie sa le aiba pe toate, trebuie sa aiba mai mult, din ce in ce mai mult. Uita insa ca e diferenta mare intre a avea mai mult si a fi mai mult, si ca a fi, intotdeauna determina pe a avea, si nu invers.

Din pacate, numai la sfarsit, solzii cad, si vad deslusit ca aceasta nazuinta dupa nimic, aceasta goana dupa vant costa foate mult. Ba chiar, paradoxal, costul e tocmai propria fericire.

Alta optiune?

Imi vei arata cararea vietii; inaintea Fetei Tale Sunt bucurii nespuse, si desfatari vesnice in dreapta Ta. (Ps. 16:11)

Nu uita deci ,ca nu poti fi simultan cu fundu-n doua luntrii. Nu se poate. De ce? Pentru ca nu poti sa impaci si capra si varza. Alege deci! Capra sau Varza?

Vanatorii nativi din junglele din Africa au un mod interesant de a pune capcane maimutelor. Ei taie o bucata de cocos in doua, o curata, fac o gaura in una din parti atat de larga incat sa poata fi introdusa mana unei maimute. Atunci ei pun o portocala in cealalta parte a nucii de cocos, dupa care unesc cele doua parti. In cele din urma, leaga nuca de cocos de un copac cu o franghie, se retrag in jungla si asteapta. Mai devreme sau mai tarziu, o maimuta va aparea, va mirosi portocala delicioasa si o va descoperi in nuca de cocos. Maimuta isi va baga mana in gaura mica, va prinde portocala si va incerca sa o scoata din nuca.

Binenteles, portocala nu va iesi afara; e prea mare pentru acea gaura. Maimuta perseverenta va continua sa traga si sa traga, nerealizand pericolul in care se gaseste. In timp ce maimuta se lupta cu portocala, vanatorii foarte simplu vor aparea si vor prinde maimuta aruncand o plasa deasura ei. In timp ce maimuta isi tine cu mana portocala, ea este prinsa in capcana.

Foarte trist e ca in orice moment maimuta ar putea sa se salveze dand drumul portocalei. Totusi, rar se intampla unei maimute sa inteleaga ca nu poate sa le aiba pe amandoua, atat portocala cat si libertatea. Acea portocala delicioasa devine o capcana mortala.

Trage singur concluziile!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s