Viata…ca o pacaleala.

masti-de-teatru

1 Aprilie, ziua asa zisa a pacalelii, a pacalitorilor, pacalitilor. Ziua in care toata lumea pacaleste pe toata lumea, sau, cel putin, asta e dictonul.

Pacaleala cea mai mare incepe chiar de la originea acestei zile. Pacalelile sunt impartite. Unii zic ca are legatura cu echinoctiul de primavara, sau ca e vorba de calendarul gregorian, cand ziua anului nou era sarbatorita pe 1 aprilie, in loc de 1 ianuarie, ori fie ca e vorba chiar de Noe, care si-ar fi trimis porumbelul sa caute in mod gresit pamant uscat la 1 aprilie. Nu numai la noi se tine ziua asta, dar se pare ca noi, romanii suntem mesteri in ale pacalitului, pacalelii. Auzi ca, daca nu pacalesti pe careva, pana-n ale lui doispe’ ale lunii ai ghinion, daca nu pacalesti astazi, pan’ la anu’ pe vremea asta tu vei fi tot pacalit. Auzi ca, nu te poti casatori pe 1 aprilie, ca vorba aia, aduce ghinion, ori vei fi sub papuc. Si tot tacamu’. Daca o fata frumoasa te pacaleste, cica tre’ s-o iei de soata. Bine, asta n-ar deranja pe multi, daca fata e frumoasa.

In „top ten-ul” pacalelilor moderne, poti gasi exemple variate. Un post de radio a anuntat la un moment dat in 1957 ca Elvetia nu mai poate face fata stocarii unei senzationale recolte de macaroane. Au sunat unii apoi sa intrebe…”da cum se cultiva pastele astea fainoase.” Si, binenteles raspundeau… „puneti o mana de macaroane intr-un borcan, turnati apoi putin sos de rosii si ganditi-va la cel mai bun lucru.”

Cam prin 1980, britanicii erau anuntati ca istoricul ceasornic mecanic Big Ben devine electronic, pentru a tine pasul cu progresul, iar in ’94,un post american de radio anunta ca, toti cei care isi vor face un tatuaj cu „Coca Cola” vor primi un discount de 10 % pe viata pentru orice produs cu acest logo. In ’96, o agentie anunta ca o fabrica anume produce grenade de mana incrustate cu diamante, pentru ca victimele sa o sfarseasca intre pietre pretioase, nu intr-o balta de sange. Iar in ’86 se anunta ca celebrul Turn Eiffel este pe cale de a fi dezmembrat. Un soc pentru francezi. Un alt trust media glumea in ’95, scriind ca proprietarii parcului Disneyland negociaza cu guvernul rus pentru a cumpara cadavrul lui Lenin.

Printre altele se numara si pacaleala facuta de un astronom in 1976, ca, la ora 09, pe 1 aprilie, se va produce un eveniment in urma caruia noua aliniere a planetelor urma sa schimbe gravitatia pe Terra. Omul de stiinta le-a spus ascultatorilor ca, daca la ora respectiva vor face salturi, vor avea impresia ca plutesc.

Pacaleli, pacalitori, pacaliti. Dar stii ce e mai trist, mai tragic ? Fara sa realizeze , astazi, la fel ca in toate zilele, multi, foarte multi isi traiesc viata…ca o pacaleala. „Ziua de 1 aprilie este ziua in care ne amintim ce suntem in celelalte celelalte zile ale anului”, afirma Mark Twain si nu este o pacaleala de-a sa, ci o constatare a unui om inteligent, echilibrat, nepacalit.

Iti mai amintesti de Pinocchio, nu-i asa? Am crescut cu povestea despre papusa aceea de lemn, creata de Gepetto, care visa sa ajunga baietel. Dupa o serie de nazbatii, de aventuri si incurcaturi, o intalneste pe zana, care il intreaba cum de a ajuns in starea sa, in asa incurcatura. Pinocchio minte, si la fiecare minciuna nasul i se lungeste. Zana ii explica: minciunile ori au picioare scurte, ori nasul lung.

Ori de cate ori spunea Pinocchio o minciuna ii crestea nasul. Si, acum alegea. Ori spune minciuna ori pierde distractia? Sa spuna minciuna sau sa fie prins cu mata-n traista. Si de fiecare data, o minciunica era cea mai buna alegere. Isi adoarmea constiinta in mod repetat, insa ori de cate ori mintea, caracterul sau se vedea pe fata sa.

Apropo, stii de ce are minciuna picioare scurte??? Pentru ca adevarul o ajunge intotdeauna. Si, adevarul l-a ajuns si pe Pinocchio si te va ajunge si pe tine.

La fel ca si acest personaj, pe scena vietii, jucam si noi. Dintr-o pacaleala intr-alta ne aruncam si noi. Sforiile, itele acestea ale minciunii personale te infasoara si te trezesti ca ajungi la un punct, tragi linie si realizezi ca traiesti o mare, foarte mare, incredibil de mare… pacaleala. Ba, mai mult, ii incluzi si pe cei de langa tine in pacaleala ta, trezindu-te in scurt timp intr-un real teatru de papusi si marionete.

Ei…da, las’ ca mai merge o minciunica, asa mititica. O minciuna alba. Doar nu fac rau cuiva... Asta e scuza pentru cei care mai lasa flagelul acesta in vietile lor, doar nu fac rau nimanui, ba mai mult, evit situatiile neplacute, incomode. E un artificiu, o conventie sociala de altfel. Sunt acceptate astfel de minciuni. Doar stii, minte-ma frumos…si, …nevoia e mama nascocirilor.

Minciuna alba vorbeste despre un stil de viata, orice atitudine falsa, orice vorba falsa, care pare a fi inofensiva, care nu face rau celor din jur. E doar asa,… din gluma, fara importanta. Este minciuna pe care o traiesti, o spui poate, si nu ai mustrari de constiinta pentru ca te justifica.

Atunci cand nu spui lucrurilor pe nume, cand taci, cand te eschivezi pentru ca nu prea vrei sa jignesti si pastrezi pentru tine adevarul, il maschezi, atunci transmiti o jumatate de adevar prin viata ta, insa, o jumatate de adevar este o minciuna intreaga.

E de ajuns doar sa lasi un singur aspect fals, o jumatate de adevar in viata ta, o minciunica pentru a trai o pacaleala. Mai mult, pentru fiecare neadevar din viata ta esti fortat sa-l intaresti cu altele douazeci pentru a-l sustine. Si, iti dai seama ca nu tine… De ce? pentru ca neadevarul intotdeauna il vei omite, pe cand adevarul in conduita, vorbire, va ramane chiar fara sa vrei. Doar stii, Cine a mintit odata si-a mancat credinta toata!

Daca crezi ca te pacalesc, crede totusi ce spune Cartea. Buza care spune adevarul este intarita pe vecie, dar limba mincinoasa nu sta decat o clipa” Prov. 12: 19

Ce inseamana asta? Insemana ca oricat ai vrea tu sa te fofilezi, oricat de alunecos ai fi, pana la urma, adevarul tot va iesi la suprafata…

Vrei sa glumesti cu viata ta, cu viata altora, atat in aceasta zi, cat si in toate zilele??? Ia aminte!

„Ca nebunul care arunca sageti aprinse si ucigatoare, asa este omul care inseala pe aproapele sau, si apoi zice: Am vrut doar sa glumesc” Prov. 26: 18, 19

Buzele mincinoase sunt urate Domnului, dar cei ce lucreaza cu adevar ii sunt placuti” Prov 12: 22

Viata traita in minciuna, cat si minciuna, pacaleala in sine este urata de Dumnezeu. Vrajmasul e numit tatal tuturor celor mincinosi, pacalitori, care traiesc viata…ca o pacaleala.

Dumnezeu ne vrea sfinti si fara pata! David preciza: „Dar Tu ceri ca adevarul sa fie in adancul inimii: fa deci, sa patrunda intelepciunea inauntrul meu! Ps 51: 6

Asta doreste Dumnezeu. Adevarul sa fie in inima ta. Trebuie sa primesti adevarul in viata ta. Dar ce este adevarul??? Aceasta este si intrebarea lui Pilat. Ce este Adevarul? Adevarul nu este un ce, Adevarul este un Cine!!!

El, Domnul Isus spunea ca este Calea, Adevarul si Viata (Ioan 14:6). El este Adevarul si cand Adevarul acesta intra in viata ta, vei fi liber, eliberat din itele minciunii, pacalelii pentru ca Vei cunoaste Adevarul si Adevarul te va face liber (Ioan 8:32).

Lasa-l sa te schimbe, sa te transforme, bucura-te de adevar si,… nu mai umbla cu cioara vopsita! Fa din 1 Aprilie, ziua Adevarului!

The truth.

http://www.youtube.com/watch?v=jsPBVNecOMo

Un gând despre „Viata…ca o pacaleala.

  1. Cretanule! era cât pe ce să mă „cretizezi”!
    Vă spune ceva cuvântul acesta cretan? Sau verbul „a cretiza” are vreo semnificaţie pentru voi? Epimenides este considerat unul din filosofii cretani care dă în vileag una din caracteristicile principale ale poporului cretan, şi anume faptul că aceştia „sunt întotdeauna nişte mincinoşi…”. Această mărturisire apare confirmată de către apostolul Pavel în Tit 1:12, iar Calimah în Imn lui Zeus mărturiseşte şi el despre cretani: „Cretanii sunt întotdeauna mincinoşi. Căci un mormânt, O Doamne, ţie, / Cretanii ţi l-au construit, dar tu nu eşti mort, căci tu eşti veşnic.” Aceasta era de fapt şi minciuna pentru care cretanii şi-au „câştigat” renumele de popor mincinos, ei pretindeau că Zeus a murit, că a fost înmormântat pe insula lor şi că a fost ridicat un monument funerar ca dovadă. Odată cu această mărturisire în vocabularul limbii greceşti îşi face apariţia şi verbul κρητιζειν (scuze, am uitat că printre cititori sunt si dintre aceia care nu ştiu să ghibuiască caracterele greceşti aşa că o să încerc o transliterare: kretizein) care are sensul de a minţi. Se pare că acest verb a fost introdus în vocabularul limbii greceşti odată cu „câştigarea” acestui renume a cretanilor de a fi mincinoşi. Dacă cretanii au ştiut sau nu să mintă, las la latitudinea voastră de a confirma acest lucru… Aşadar, poţi folosi sensul peiorativ de cretan pentru a te adresa cuiva cu mincinosule, fie poţi folosi verbul „a cretiza” pentru a exprima această acţiune de a minţi sau păcăli pe cineva.
    Pace şi respect! Şi aveţi grijă să nu fiţi păcăliţi (era cât pe ce să cad în plasă azi), iar dacă vă păcăleşte cineva aşteptăm mărturiile voastre…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s