Paziti-va de sectele religioase! Caracteristicile lor.

sectele-religioase

Traim intr-o cultura postmoderna, o cultura in care se afirma ca nu este nici un fel de adevar absolut. Postmodernismul accepta toate religiile si pretuieste toate superstitiile. Orice tip de spiritualitate este acceptata acum fara sa se sugereze ca un anumit punct de vedere ar putea fi gresit si altul corect. Tendinta este atatea adevaruri, cati indivizi sunt in lume.

Este clar ca nu putem accepta acest dialog. De altfel, este necesar sa ne cunoastem bine crezul si sa cunoastem tendintele actuale pentru a afirma chiar si in aceasta cultura ca exista un Adevar suprem, revelatia lui Dumnezeu, Sfintele Scripturi. Ce este in afara acestor scrieri constituie o deviere. Si chiar daca am fost adesea invinovatiti de elitism, snobism doctrinar, intoleranta, ingamfare, ramanem la adevarurile care sunt in aceasta Carte. Doresc sa prezint cateva din caracteristicile miscarilor sectare, cu scopul de a le intelge mai bine si de a le putea aborda mai eficient in lumina Adevarului.


I. Revelatie noua.

Sectele se caracterizeaza prin ceea ce putem numi revelatie, descoperire proaspata din partea lui Dumnezeu. Aproape fiecare astfel de miscare religioasa are parerile sale despre ceea ce inseamna Scriptura alaturandu-se de obicei si o alta sursa autoritara (carte sfanta), folosita pentru interpretarea suplimentara sau chiar modificarea sensului mesajului biblic in scopul sustinerii crezului ei specific. Se considera ca aceasta revelatie este mai mult sau mai putin accesibila oamenilor. Este nevoie deci de revelatii speciale primite prin alesi, clar-vazatori, prooroci, samani, oameni cu vocatie speciala ce comunica obstei aceste mesaje si invataturi.

Hindusii au multe scrieri sfinte numite Vedas. Budistii au scrierile sfinte numite Tripitaka (trei cosuri). Islamul are Coranul dictat de Mahomed. Sectele din crestinism adauga Bibliei alte scrieri pentru a-si justifica opinia specifica in opozitie cu crestinismul biblic. Astfel, mormonii recunosc inspiratia Bibliei, dar pretind ca sunt inspirate si alte carti (Cartea lui Mormon, Perla de Mare Pret, Doctrina si Legaminte). De altfel, mormonii au aparut odata cu viziunea tanarului de 14 ani in 1820, Joseph Schmidt, care are o viziune cereasca ce se repeta in anul 1823, prilej cu care, un inger ii ofera niste placi din aur, in scriere egipteana. Le traduce si apoi publica Cartea lui Mormon. Dupa aparitia cartii, ingerul a cerut sa-i fie restituite placile din aur, astfel ca pana in prezent nimeni nu a mai putut sa le vada.

Scientismul afirma ca Biblia este inspirata, dar tot asa de inspirata este si cartea scrisa de Mary Baker Eddy. In privinta infiintarii sectei Scientologice prin 1866 lucrurile sunt la fel, complicate. La 45 de ani, Mary Baker Eddy sustine ca a avut parte de o mare descoperire care a condus-o spre fondarerea acestei grupari, decoperind ca in duhul ei ca Dumnezeu este un suflet nemuritor. Astfel, tot ceea ce pacatuieste sufera si moare, formand sufletul muritor. Simturile trupesti nu sunt decat o amintire, o umbra. Ea publica in 1875 o carte despre aceasta descoperire intituland-o Stiinta si sanatate cu o cheie spre Sfanta Scriptura, fiind una din cele mai mari pacaleli inghitita de publicul avid dupa senzational. Ea spunea celor care ii urmau invatatura ca religia sa trebuie privita ca pe o revelatie mult mai inalta, mai clara, si mai permanenta decat oricare alta.

Islamul este o deviere tocmai din pricina revelatiilor discutabile pe care le-a avut Mahomed. El isi petrecea cea mai mare parte a timpului in meditatii solitare. A inceput sa aiba multe viziuni tulburatoare. Odata i s-a parut ca-l vede pe ingerul Gabriel care i-a dat urmatoarea porunca: Spune in numele Domnului care a creat/ A creat omul din cheaguri de sange/ Spune, vazand ca Domnul este cel mai generos, El e cel care l-a invatat pe om prin condei,/ L-a invatat pe om care nu-L cunostea. Astfel, Coranul, cartea lor de capatai este o relatare a revelatiilor date lui Mahomed.

La fel, budismul, este o religie intemeiata pe iluminarea lui Siddarta Gautama. El dupa multe cautari s-a asezat sub un copac pentru 40 de zile si nopti. EL a jurat ca nu se va misca de acoolo decat dupa ce va descoperi ce va cauta. In aceste zile , Mara (cel rau) a incercat sa-l faca sa renunte. Apoi la sfarsitul acestor 40 de zile, el a experimentat Nirvana (starea finala). A simtit ca a gasit mantuirea. De atunci el a fost numit Buda- cel iluminat.

Invataturile originare din Orient apar din abundenta. Ele proclama in mod deschis diferite forme de ocultism, de psihism, spiritism, imoralitate sexuala. Daca, de exemplu cineva doreste cineva sa se initieze in cunoasterea suprema, nu are alta cale decat sa urmeze invataturile unui guru, pentru ca guru este singura persoana care il poate conduce spre Dumnezeu.

Centrele Shri Chinmoy infiintate de Shri Chinmoy, nascut in India, au avut radacini in copilaria acestuia marcata de diverse experiente mistice. A ajuns sa cunoasca cea mai inalta stare spirituala: unirea cu Dumnezeu, inspiratia, implinirea.

Biserica unificarii Universale -secta lui Moon a aparut in Coreea de Nord. Moon, cel care a infiintat aceasta secta declara ca in 1936, in ziua de Paste, L-a vazut pe Isus Hristos care i-a cerut sa-i indeplineasca misiunea inca neterminata. Lutzer, deasemenea, afirma faptul ca acesti oamnei, acesti oameni, acesti prooroci sunt vant. Ei vorbesc inselatoriile inimii lor. Ei ii leagana pe oameni in inchipuiri zadarnice! Ei pretind ca au o cunoastere pe care noi, ceilalti nu o avem. Pretind ca primesc mesaje direct din partea lui Dumnezeu, nemijlocite. Astazi, in cazuri extreme, ei vor ignora si Biblia in favoarea unor descoperiri proaspete.

Dr. William Evans rezuma astfel pozitia crestina asupra inspiratiei Scripturii, asupra revalatiei Sale: Oamenii sfinti ai lui Dumnezeu, autorizati de infuzia de inspiratie divina, au scris in ascultare de porunca divina, ai au fost paziti de orice eroare atat in revelarea adevarurilor necunoscute cat si in revelarea adevarurilor necunoscutecat si in relatarea celor deja familiare (2Petru 1:21). Nu este de mirare faptul ca sunt atatea devieri. Un lucru trebuie sa fie retinut, si anume, faptul ca cea mai indragita inselatorie a lui Satan este sa pretinda ca este Duhul Sfant. Divavolul tanjeste sa devina o sursa paralela de iluminare si interpretare.

II. Invatatura discutabila.

Daca studiezi acest fenomen lucrurile sunt destul de evidente. In cadrul crestinismului erezii, invataturi discutabile si inselatoare stau la baza numeroaselor secte. Webster defineste erezia ca o opinie in opozitie cu doctrina acceptata in mod curent si care tinde sa produca neintelegeri si diviziune. Crestinismul a avut intotdeauna inamicii sai, dar nici unul nu a fost mai periculos decat inamicul dinlauntru. E vorba de cei care au pareri opuse fata de adevarurile de baza care stau la temelia crestinismului.

Mormonii in invataturile lor au parerea ca Dumnezeu Tatal are un trup din care si oase ca si omul, ca Isus nu s-a nascut de la Duhul Sfant, ci direct de la Tatal, deci nu prin Fecioara Maria. Se boteaza pentru morti si cred ca nu este un pacat sa ai mai multe neveste ca dovada a puritatii morale. Ei se impart in diferite grupari. O parte nu cred in Dumnezeu Creatorul. Alta crede in botezul pentru iertarea pacatelor. O alta grupare crede in atotputernicia in Tatal si Mama Cereasca (care nu este Maria), in Hristos a carui divinitate o neaga. Cred ca pot vizitati de ingeri prin revelatie, acestea fiind modul de comunicare cu Sfantul Duh. Recunosc o serie de prooroci pe langa Moise, Ilie, pe Valentinus, Sephir, Yetzira, si lista continua. I-am vizitat pe mormoni intr-o duminica si am iesit cu dureri de cap, secatuit din cladirea in care se intalnesc in Bucuresti. Oameni mai falsi ca acolo n-am intalnit.

In cadrul Scientologiei gasim faputul ca Sfanta Scriptura nu trebuie interpretata in mod verbal. Traducerea verbala face ca Biblia sa devina fara valoare. Neaga Sfanta Treime, iar Duhul Sfant nu este decat stiinta divina. Despre Isus sustine ca El nu a murit, intrucat nimeni nu moare, in fapt moartea nefiind o realitate. Martorii lui Iehova nu recunosc divinitatea lui Isus Hristos, pe care il numesc Fiul cel mai mare al lui Dumnezeu. Contesta Sfanta Treime. Nu exista decat un singur Dumnezeu adevarat, iar Isus si Iehova nu sunt aceleasi persoane.

Pentru antroposophie sau comunitatea crestina, Dumnezeu este o fiinta spirituala, impersonala, iar neamul omenesc trebuie sa treaca prin sapte trepte de dezvoltare fizica numite Miysten, deci doctina este dominata de conceptia reincarnarii. Comunitatea divina, o alta secta are in vedere niste mituri si ritualuri vechi, precum si niste speculatii omenesti. Omul nu este mantuit prin opera definitiva de ispasire realizata de Hristos, ci printr-o dezvoltare succesiva, prin silintele sale personale.

In New Age, putem afla un amestec de pseudo-ramuri ale stiintei, cu religii orientale si occidentale, carora li se aduga altele oculte. Aceasta miscare este un rezultat firesc al societatii hiper-industrializate. Este o miscare de re-paganizare. Miscarea trebuia tinuta departe de ochiul publicului. Considera ca toate religiile lumii au adevaruri comune. Cred in premiza nebiblica potrivit careia forta primara din fiecare om este o forta divina, sugerand ca in fiecare om se afla un Mantuitor. Miscarea proclama faptul ca Omul l-a creat pe Dumnezeu, dupa chipul sau si ca atare omul poate intra oricand in spiritualitatea lui Dumnezeu. Potrivit unui sondaj efectuat de Mynarek printre new-ageri: 92% resping bisericile; 78% resping in acelasi timp bisericile si crestinismul; 2% recunosc bisericile si crestinismul; 95% se considera religiosi. Deasemenea, tipica multora dintre invataturile occidentale este doctrina despre Dumnezeu, potrivit careia Dumnezeu se poate revela fiecarui individ, singura conditie de a-L gasi constand in anihilarea individualitatii si in cucerirea noastra prin autodisciplina.

In mare, cea mai mare problema este cea legata de divinitatea lui Hristos. Fritz il citeaza pe Smith in De fapt care este diferenta, spunand:

Scoateti adevarul despre inviere din Noul Testament si toata structura sa doctrinara se va prabusi iar nadejdea va dispare. Daca nadejdea crestinului ar fi intr-un Hristos mort, care a murit ca martir pentru ca a iritat “status-quo-ul” iudeu, atunci crestinul ar fi in aceasi barca cu mahomedanul, budistul si cu discipolul lui Confucius. Mahomed este mort, Buda este mort, Confucius este mort. Biblia afirma ca Hristos este viu, si deoarece El traieste vesnic, crestinul va trai de asemenea vesnic.

III. Excesul de autoritate.

Pavel, ii indemna clar pe cei din Corint, Voi suferiti cu placere…daca va robeste cineva, daca va mananca cineva, daca pune mana pe voi, daca va priveste cineva de sus, daca va bate cineva peste obraz. (2 Cor. 11:20) Aceasta caracteristica a diverselor miscarilor religioase de tot felul este foarte pregnanta. Aceasta problema se regaseste ca parte a naturii fondatorului sau fondatorilor. Se delimiteaza aceasta autoritate in timpul vietii lor sau se accentueaza dupa moartea lor, constituindu-se intr-un sistem dogmatic care cere o credinta absoluta in autoritatea supranaturala a celui care a primit descoperirea, revelatia initiala, si a carui scrieri si declaratii sunt pretinse a fi parte din aceasta descoperire.

Astfel cei ce initiaza astfel de miscari isi folosesc autoritatea pentru a-i exploata pe oameni si a-i domina cu aroganta, fara sa le pese de comentarii si acuzatii. In anumite cazuri, asemenea indivizi ameninta in diferite moduri pe cei ce doresc sa paraseasca grupul. Pretind loialitate absoluta, dedicare si ascultare. Oamenii continua sa participe, desi sunt plezniti peste obraz, asa cum mentiona Pavel. In fond, acestia pretind ca sunt slujitorii lui Dumnezeu.

O astfel de secta este secta denumita Cele trei inimi sfinte. Viata in interiorul acestei grupari cuprinde de la slujbe, rugaciuni, posturi, pana la autoizolari, in care papa Jean (Roger Melchior- intemeietorul sectei) vorbeste direct cu Dumnezeu. Fiind reprezentantului lui Dumnezeu pe pamanat, conduce comunitatea si da ordine fiecarui membru. El solicita adeptilor sa dea sectei tot ceea ce au sau dobandesc in timpul vietii. Utilizeaza metode de extorcare financiara a supusilor, prin ordonante dumnezeiesti, impletite cu amenintari eterne pentru cei neascultatori. Acest caz este reprezentativ. Insa, atunci cand se face o analiza a tuturor miscarilor de acest fel, se observa cu stupoare ca nu este singular. O sinteza publicata in 1985 in revista Comentario sociologico arata ca foarte multe secte, Arco Iris, Lumina din zori, Ananda marga, Agora, Hare Krisna, Biserica Scientologica, etc., au ca sursa principala de venituri donatiile credinciosilor. Asemenea donatii inseamna de multe ori constrangerea prin toate mijloacele, inclusiv fizice, a adeptilor. Cateodata santajul se extine si asupra familiei sau cunoscutilor.

De altfel, atunci cand se vorbeste despre The Children of God, sau Copiii Domnului, secta infiintata de David Moses Berg in California, putem constata acelasi lucru. El se considera drept profetul Moise renascut. Viata sectantilor in cadrul comunitatii este reglementata prin 14 reguli stricte, obligatorii tuturor membrilor. In interiorul congregatiei domneste principiul pauperitatii absolute, supunerea si completa despartire a adeptilor de membrii familiei, relatii si obligatii anterioare. Acest profet Moise, isi exercita deci aceasta autoritate si interesant este ca sunt atatia oameni amagiti. Deasemenea, o alta miscare in care se poate vedea bine aceasta caracteristica este Biserica Scientologica SEA- ORG, infiintata in cadrul Bisericii scientologice, fiind cunososcuta si sub numele de Narconon. Aceasta este asemenea unui stat politist in care nu exista un loc pentru increderea interumana si unde totul depinde de controlul si supravegherea comunitatii. In scopul mentinerii unei discipline totale, Ethics Oficers fac uz de pedepse si de diverse metode pentru stimularea disciplinei in secta. Baza vietii o constituie un cod de onoare alcatuit din 12 reguli. Moisescu specifica faptul ca:

„Disciplina severa, pe care liderii recentelor secte o impun membrilor acestora, se manifesta adeseori sub forma unui control rigid asupra fiecarui aspect al vietii lor, astfel incat acestora sa le ramana cat mai putin timp pentru alte activitati, straine de cele ale gruparilor respective. Este o manevra diavoleasca exercitata si in alte domenii, unde libertatea de gandire, de interpretare, ca si independenta in actiune au fost total anihilate. Membrii sectei nu trebuie sa gandeasca pentru ei insisi si nici sa se lanseze in vre-o actiune fara consimtamantul superiorilor. Ei accepta cenzurarea corespondentei, un anume mod de a se imbraca (secta Hare Krishna), supunandu-se fara sa cracneasca si atunci cand, in mod evident, superiorii lor nu au dreptate, ori cand abuzeaza flagrant in exercitarea drepturilor.”

IV. Dogmatismul religios.

Problema intolerantei, afirma Walter Martin este strans legata de un dogmatism institutionalizat, si acele sisteme care intruchipeaza aceasta linie opun rezistenta in privinta schimbarii, gruparea fiind caracterizata de conformism, ambiguitate, si extreme in crezurile lor. Cand vorbim despre dogmatism, ne referim la niste reguli rigide, dure, la lipsa de flexibilitate, limitari, etc. Sectele se limiteaza multa vreme la expunerea propriei variante dogmatice, de multe ori recunoscand, cel putin la inceput dogmele bisericilor majoritare. Abaterea consta in evdentierea si intelegerea diferita a unor parti din Scriptura, exploatand consecintele practice ale noii interpretari.

Sectele se remarca la inceput nu prin ideile lor, care se contureaza cu timpul, ci prin originalitatea exteriorizarii vieii religioase: o anumita vestimentatie, practicarea unor simboluri si incantatii, un comportament ostentativ, excesul de puritate. In cadrul scientologiei,de exemplu invataturile sunt extrem de filozofice si greu de inteles. Serviciile religioase sunt orgnizate si constau in conferite despre stiinta crestina si interpretatea unor extrase din Biblie, precum si din lucrarea de baza a mentorului, considerata drept manual unic. Discipolii lui Shri Chinmoy sunt in principiu vegetarieni, nu consuma alcoool sau tutun, si practica abstinenta in diferite moduri.

Membrii sectei Hare Krishna poarta intotdeauna o legatura sub forma de siraguri alcatuita din 108 margele; pentru fiecare margea se face o incantatie. Adeptii miscarii se odihnesc cel mult 6 ore pe noapte. In medie, isi petrec aproape sase ore in incantatii private-mahamantra Hare Krishna fiind repetata de cel putin de 1728 de ori(108×16) si isi mai petrec inca sase ore pe strazi cantand , cersind, dansand si vanzand literatura sectei. Doctrina cultului cere membrilor ei sa poarte imbracaminte distinctiva, de culoarea sofranului, precum sa adopte un mod de viata ascetic.

Un caz celebru, este cazul sectei Christos din Montfavlet, numita si Biserica crestina universala. Ei se considera la adapost de orice maladie. Acestia nu admit sa apeleze la serviciile medicale atat pentru ei cat si pentru copiii lor, caci medicina ucide sufletul. Multi copii au murit datorita faptului ca nu acceptau asistenta medicala. Acelasi lucru este valabil si pentru Martorii lui Iehova, care nu accepta transfuzii de sange si alte lucruri de acest fel. In secta Calea fericirii sau Ananda Marga, membrii se recunosc dupa tinuta de culoare orange, dupa port, dupa forme exterioare.Viata spirituala se desfasoara dupa 16 reguli fixe care privesc comportamentul si conduita adeptilor. De cele mai multe ori, aceste sisteme indoctrineaza discipolii sa creada ca daca cineva pune in discutie credintele lor, nu poate fi motivat de altceva decat de satan, ori prejudecati oarbe, ignoranta.

V. Exclusivismul membralitatii.

De obicei, cei care devin membri sunt oameni care merita acest lucru, respectand normele impuse de comunitate. Ei se autoidentifica prin gandire, practica si chiar modul de adresare reciproca. Apartinatorii se considera a fi o elita, superioara fata de ceilalti, in primul rand pentru ca se afla mai aproape de mantuire. Cateva exemple pot fi date.

Antroposophia sau comunitatea crestina dau o interpretare foarte complicata Evangheliei, neputand fi perceputa de catre oamenii de rand- saraci cu duhul. Acestia au o tendinta total exclusivista. Caracterul izoteric al mormonilor, il consta in convingerea de transformare a creaturii umane in Hristos, prin invocarea Sf. Duh si a profetilor mormoni in Templele speciale, templa unde numai cei dinauntru, cei initiati pot lua parte. De altfel, scientologia este indemnata de faptul de a descoperi noi metode de vindecare divina. Scopul este de a-i converti pe toti oamenii pentru a-i vindeca, a-i determina sa nu faca politica- considerata nedemna, plina de pacate si nedemna de idealurile lor, pur spirituale. Acestia sunt complet inchisi intr-o lume ideala, complect utopica, o lume exclusiv pentru cei din comunitate. Potrivit Bisericii Unificarii, secta lui Moon, oamenii isi castiga mantuirea acceptand sa devina membri ai familiei lui Moon (in cadrul acelor casatorii simultane a mii de cupluri).

Martorii lui Iehova sustin ca ei sunt singurii crestini care cunosc cel mai bine adevarurile Bibliei. Russel afirma ca, daca cineva ar avea de ales, atunci ar fi mai bine, ca in locul Bibliei a se citeasca srierile mele. Deasemenea in centrele Shri Chinmoy nu se accepta un mare numar de discipoli ci numai pe aceia care sunt intradevar facuti pentru invatatura lui Chinmoy. Theosophia reprezinta o congregatie gnostica, ce acorda intaietate cunoasterii unor taine care ar putea fi relevante numai unor minti luminate. Un amestec de mai multe religii, cu intentia de unificare a mai multor confesiuni si formarea uneia singure.

Bahaismul se considera a fi religia cea mai potrivita timpului actual in timp ce celelalte religii s-au epuizat. Sunt exclusivisti iar neascultarea si impotrivirea duc la excomunicare. Delimitarea de societate se produce nu numai prin idei dar si prin vestimentatie, saluturi specifice, izolare. Sunt putine secte care admit o dubla religiozitate, pentru ca cele mai multe au un caracter exclusivist. Intrarea in secta presupune abjurarea, dezicerea, chiar insultarea credintei anterioare. Comunitatile insista asupra unei delimitari intre membrii sai si cei de afara Legat de aceasta apare o caracteristica dominanta in in cadrul anumitor secte, izolarea de restul comunitatii.

VI. Izolarea comunitatii.

In comunitatea gruparii The Children of God, viata se desfasoara in interiorul congregatiei, si este reglementata de 14 reguli stricte. Acolo domneste supunerea completa si despartirea adeptilor de membrii lor de familie, relatii si obligatii anterioare. Sectele de obicei au incercat sa se izoleze teritorial. Astfel, credinciosii Amish din America, refugiati din Europa cuprinsa de modernim, se imbraca si astazi ca in tinutele germane ale sfarsitului de ev mediu; nu folosesc electricitatea, automobilul, telefonul si vorbesc intre ei dialectul german al acelor timpuri.

Atunci cand cineva doreste sa intre in secta Calea fericirii, sau Ananda Marga cum i se mai spune, acesta va primi un nume religios, altul decat cel folosit in familia sa sau in societate. Ritmul cotidian al vietii este planificat si supravegheat in detaliu, prin respectarea regulilor, intr-un proces de desocializare si chiar spalare a creierului. Adeptii sunt integrati ireversibil, nu mai pot fi adusi in comunitatile obisnuite, iar cateodata efortul de a-i recupera esueaza intr-o nebunie definitiva sau sinucidere.

Biserica Scientologica SEA- ORG este asemenea unui stat politist, in care nu exista un loc pentru increderea interumana si unde totul depinde de controlul si supravegherea comunitatii. In scopul mentinerii unei discipline totale, Ethics Oficers fac uz de pedepse si de diverse metode pentru stimularea disciplinei in secta.Baza vietii o constituie un cod de onoare alcatuit din 12 reguli. Unele secte modifica radical viata spirituala a individului; ii este distrus sistemul anterior de valori, ii este modificat modul de gandire si ii este formata o noua personalitate. Automatizarea gandirii, implantarea unor clisee de viata spirituala si comportament sunt completate cu exagerarea sentimentrului de vinovatie personala, dorinta arzatoare dupa izbavire, frica patologica de pedeapsa divina.

Una din sectele cele mai mediatizate la un moment dat, din pricina grozaviei faptelor de care se face vinovata este secta denumita Tempul poporului, fondata de Jim Jones. Membrii au emigrat din Statele Unite in Guiana, unde au infiintat primul sat sectant Jonestown. In 1978, deputatul de California impreuna cu alti 25 de diplomati s-au deplasat in Jonestown pt o investigatie in legatura cu niste tineri americani care impotriva vointei lor erau tinuti cu forta in aceasta colonie. In 29 noiembrie acesta impreuna cu alte patru persoane au fost impuscati inainte de a parasi Jonestown-ul. A urmat apoi cel mai odios act de suicid in masa pe criterii confesionale, cunocut vreodata in istorie. 912 membri ai sectei si-au pus capat zilelor la indemul fanatic al lui Jim Jones. Dintre cei morti nu toti s-au sinucis, unii fiind ucisi cu sange rece.

Biserica unificarii Universale, sau secta lui Moon.este caracterizata de o disciplina riguroasa, o viata plina de privatiuni in cadrul unei colectivitati inchise. In general, noul adept intr-o secta oarecare, este verificat daca are suficienta daruire, capacitatea de a pastra secretul, de a desfasura o activitate clandestina, daca rezista la constrangeri fizice si morale, etc. Se verifica faptul daca pot incepe o viata de privatiuni, de munca istovitoare sau vagabondaj si daca se pot martiriza pentru noii parinti spirituali si pentru mantuirea omenirii.

VII. Perversiunile, abuzurile sexuale.

Perversiunile, abuzurile sexuale in cadrul sectelor este foarte raspandit. Se altfel astazi, in societatea noastra lucrul acesta atrage. Un caz clar de pe la noi este MISA (Miscarea de Integrare Spirituala in Absolut). In aceasta secta orgiile, desfraul fizic este asociat cu exaltarea spirituala.

Numeroase sunt sectele de acest fel. Astfel, femeile ce fac parte din secta Children of God,- Copii lui Dumnezeu – sunt trimise sa faca prostitutie flinty fishing, dupa ce sunt instruite in centre speciale despre modul de acostare, comportamentul in raporturile cu partenerul, tinuta vestimentara. Aceasta este si o metoda de racolare a noilor adepti. Tinerele fete intretin relatii intime, dupa care acestia sunt obligati sa devina membri. In Romania aceasta secta aproape necunoscuta incepe sa ia amploare. In Familia dragostei, cum mai este numita, se acorda atentie mare dragostei fapt ce a contribuit mult la proliferarea gruparii, in special prin atragerea tineretului. Noi credem in Isus si te iubim cu adevarat, spun ei, adresandu-se celor din afara, folosind aceasta tehnica a bombardarii cu dragoste. S-a ajuns si la libertinaj sexual, pentru a demonstra grandoarea dragostei lui Dumnezeu care este in ei. Ei afirma ca Dumnezeu ne-a invatat ca trebuie sa fim gata a muri pentru altii. Desigur, noi ar trebui sa fim gata sa le oferim chiar senzualitatea ca forma a dragostei.

In cadrul sectei Cele trei inimi sfinte papa Jean, Roger Melchior, intemeietorul sectei vorbea direct cu Dumnezeu. Acesta conducea comunitatea si dadea ordine fiecarui membru. Desi casatorit, el nu mai traia cu sotia sa. Pentru a i se accepta concubinajul, el pretindea ca a primit de la Dumnezeu un mesaj care ii recomanda unirea sfanta. In acelasi timp intretinea relatii cu alte adepte ale sectei. Multiplele relatii de acest fel aprobate sub masca aceasta de profet.

Discutia despre Biserica Satanei la acest capitol este revelatorie. Pe langa faptul ca morala satanista consta in obligatia de a incalca cele zece porunci biblice si a infaptui cele sapte pacate de moarte, stabilite de biserica crestina, acesta se calauzeste dupa cela mai intunecate principii, si anume, propovaduirea violentei instinctuale, a bestialitatii, a intolerantei. Ritualul in cadrul intalnirilor este dominat de magie, sex, pornografie, droguri. Secta lui Moon se face vinovata si ea de asemnea practici. Chiar Moon a fost arestat decateva ori pentru astfel de lucruri. Potrivit unor data publicate de New York Times, coreenii care l-au cunoscut pe Moon au declarat ca motivul arestarii lui de catre comunisti a fost faptul ca a tulburat ordinea sociala mai ales prin practici sociale imorale. A doua oara a fost arestat pentru adulter si bigamie, iar in 1955 pentru practicarea de ritualuri sexuale in biserica.

Ocultismul, reprezinta conform lui Christian Moisescu,

o manifestare a urii impotriva lui Dumnezeu, deoarece denota nesupunere fatisa; Nu fara noima vrajitoria si imoralitatea sunt mentionate atat de des impreuna, atat in viata de zi cu zi, cat si pe paginilie Scripturii. Ceea ce farmeca in practicile oculte este faptul ca acestea dau frau liber instinctului profund religios existent in fiecare om, insa fara sa stimuleze dragostea, sfintenia sau altruismul. In acest caz practica oculta este pseudoreligie- pe drept cuvant idolatrie- deoarece esenta ei rezida in denaturarea adevarului, marele falsificator fiind chiar satan.

Discutand despre ocultism, vrajitorie, Margaret Petersen este citata de Lutzer, atunci cand aceasta afirma faptul ca Departe de a provoca atasamentul omenesc fata de consumerism, sex, violenta si urmarirea implinirii individuale, vrajitoria nu este altceva decat inca un mod de a obtine ceea ce vrea cineva , si de a obtine pe loc. Anton LaVey, fondatorul bisericii lui Satan, a spus: Aceasta este o religie foarte egoista. Noi credem in lacomie, in egoism, in toate gandurile pline de pofta care il motiveaza pe om, pentru ca acestea sunt sentimentele firesti ale oamenilor.

Incerc prin acest mesaj sarac sa avertizez pe toti cei tentati de diferite experiente spirituale, pe cei ce cred ca alipirea de un astfel de grup va rezolva problemele din viata lor. Mai degraba, uitati-va spre Hristos! Faceti din El singura dumneavoastra nadejde si autoritate. El va va indruma. Apropriati-va de Dumnezeu. Cititi Biblia. Acesta ne lumineaza in privinta Adevarului Divin. In convorbirea cu iudeii care crezusera in El, Domnul Isus a spus cuvintele care rasuna peste veacuri:

“…veti cunoaste Adevarul si Adevarul va va face liberi” Ioan 8:32.

Raspunzand la o remarca facuta de Pilat, cand acesta L-a interogat, Domnul Isus i-a spus:

“Eu pentru aceasta M-am nascut si am venit in lume, ca sa marturisesc despre Adevar. Oricine este din Adevar asculta glasul Meu” Ioan 13:37.


Erwin W. Lutzer, Cine esti tu ca sa judeci, (Arad: Carmel Print, 2007), 22.

Op.cit., 113.

Dan Badulescu, Imparatia raului:New Age-Originile, istoricul, doctrina si consecintele sale din perspective ortodoxa, (Bucuresti: Editura Christiana, 2001), 34.

Fritz Ridenour, De fapt care este diferenta, (Gute Botschaft Verlag,1991 ),20.

Walter Martin, The Kingdom of the cults, 28.

Moisescu, Devieri de la calea vietii, 108.

Lutzer, Cine esti tu, 85.

Ridenour, De fapt care este diferenta, 21.

Lutzer, Cine esti tu, 93.

Ridenour, De fapt care este diferente, 9.

Badulescu, Imparatia raului:New Age, 23.

Moisescu, Devieri de la calea vietii, 108.

Ridenour, De fapt care este diferente, 12.

Walter Martin, The Kingdom of the cults, (Minneapolis, Bethany House Publishers, 1985), 28.

Lutzer, Cine esti tu, 97.

Constantin Cuciuc, Religii noi in Romania, (Bucuresti: Editura Gnosis, 1996), 15.

Christian Moisescu, Devieri de la calea vietii, (Germania, Gute Botchaft Verlag, 1991), 114.

Martin, The Kingdom of the cults,28.

Ridenour, De fapt care este diferenta, 37.

Moisescu, Devieri de la calea vietii, ,125.

Walter Martin, The Kingdom of the cults, (Minneapolis, Bethany House Publishers, 1985), 26.

Cuciuc, Religii noi in Romania, 36.

Moisescu, Devieri de la calea vietii ,151.

Cuciuc, Religii noi in Romania, 40.

Cuciuc, Religii noi in Romania, 15.

Ibid, 16.

Ibid., 15.

Ibid, 38.

Ibid, 39.

Moisescu, Devieri de la calea vietii, 153.

Moisescu, Devieri de la calea vietii, 38.

Lutzer, Cine esti tu,180.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s