Curajul: Caracterul in criza – cap. 2

                  v

Vehicolul blindat Bradley şi-a croit drumul spre pod. Trei soldaţi americani, tineri care aveau pentru ce trăi, îl urmau ghemuiţi, cu ochii la femeia în vârstă. Gloanţele pornite din puştile iraqiene de pe partea îndepărtată a râului ricoşau din blindajul lateral al vehicolului şi din traversele de oţel ale podului. Soldaţii continuau să înainteze, riscându-şi vieţile la fiecare pas, înfruntând armele vrăjmaşe, doar pentru a salva viaţa femeii iraqiene în vârstă, înconjurată de fumul armelor.

Ofiţerul care răspundea de operaţiune a aruncat o grenadă de fum, şi trei americani s-au grăbit să o aducă pe femeie în siguranţă. Căpitanul Chris Carter, la vârsta matură de treizeci şi unu de ani, a fost comandantul conmpaniei. A ordonat oamenilor săi să se retragă, împreună cu femeia, în timp ce el executa foc de acoperire cu o armă M-16.

La 31 Martie 2003 căpitanul Chris Carter şi oamenii săi au acţionat curajos pe un pod la sud de Bagdad. Nu au fost doar viteji, ci şi curajoşi, riscându-şi viaţa pentru a salva o femeie fără apărare care era în pericol de a fi străpunsă de gloanţele armatei propriei sale naţiuni.[i]

v

Curajul este scara pe care urcă toate celelalte virtuţi.

—CLARA BOOTH LUCE

v

 

O

MUL INDUS ÎN EROARE, OMUL ÎNŞELAT SAU fanatic poate acţiona uneori cu vitejie, năpustindu-se în ghearele morii. Adevăratul curaj, însă—curajul nobil, actul spontan şi autentic al celui care se jertfeşte pe sine însuşi în folosul celui lipsit de apărare—nu este fanatism, ci o trăsătură de caracter.

Modul în care o societate percepe curajul determină, în mare parte, dacă ea va fi o societate nobilă, sau se va cufunda în brutalitate şi barbarie. Curajul nu înseamnă lipsa fricii. El este mai degrabă acea dorinţă şi disponibilitate interioară necesară pentru a acţiona nu pe baza simţirilor, ci pe baza convingerilor. Cineva poate acţiona într-un mod foarte fără frică, şi totuşi să acţioneze în mod laş. La fel, cineva poate fi plin de frică, dar să se poarte cu mare curaj.

În urmă cu mai mulţi ani mijloacele media au transmis cazul unui angajat al unei tipografii din Midwest, al cărui patron a semnat un contract pentru tipărirea unei reviste pornografice. Acest om a anunţat că refuză să opereze maşinile de tipărit în cazul acelui contract. El a făcut următoarea cerere, “Permiteţi-mi să lucrez la orice alt proiect. Puneţi-mă în schimbul cel mai neconvenabil. Nu voi da drumul la maşini când va veni rândul pentru tipărirea acelei reviste.” A fost concediat. A apelat la organizaţia lui sindicală, care însă nu şi-a dat sprijinul pentru acţiunea lui “de cenzură.” Şi-a pierdut locul de muncă cu doar trei ani înainte de a se retrage la pensie.

Am discutat această întâmplare cu un păstor pe care-l cunosc.

“Ce tâmpit!” a râs prietenul meu păstor. “Se îneacă cu un ţânţar, dar înghite cămile. Ce mare afacere a făcut? Nu era dator să le citească sau să privească la poze. A fost fraier, n-avea nici o responsabilitate în treaba asta. El trebuia doar să stea lângă maşinile care lucrau.”

Atitudinea acelui păstor indică o rană adâncă în societatea noastră. Când nu mai putem nici măcar identifica situaţiile care cer un răspuns curajos, nu ştim când trebuie să luăm poziţie. În final vom pierde şi noţiunea de curaj. Dacă o socie­tate redefineşte curajul, ea se află la limita barbariei.

 

COSTUL CURAJULUI

Curajul este acea voinţă şi disponibilitate de a renunţa la mine însumi şi de a face ce este corect şi nobil, indiferent de cost. Am consiliat odată un cuplu de logodnici tineri care locuiau împreună, în parte fiindcă ieşeau mai bine din punct de vedere financiar. I-am sfătuit ca el sau ea să se mute din locuinţă. I-am îndemnat să stabilească o relaţie curată timp de un an de zile, şi să se căsătorească doar mai apoi, pe temelia solidă a unei relaţii virtuoase.

Mi-au explicat cât de dificil le va fi din punct de vedere financiar. I-am asigurat că ştiu că le va trebui un mare curaj pentru a se comporta virtuos. Am fost mirat când mi-au acceptat sfatul.

Costul n-a fost doar financiar. Trupurile lor cultivaseră un apetit unul pentru altul. Se bucuraseră de toate beneficiile vieţii de căsătorie, fără să-şi asume însă res­pon­­sa­bilităţile dedicării. Acest lucru este foarte greu de schimbat, dar ei au făcut-o. Au acţionat cu un curaj extraordinar, şi Dumnezeu i-a binecuvântat în asta.

Unul din cele mai mari momente de satisfacţia din timpul lucrării mele a fost să primesc o scrisoare de la ei după mai mult de un an, în timp ce erau în luna de miere în Italia.

 

Dragă frate Rutland,

 

Acestea sunt cele mai frumoase momente ale vieţii noastre, fiindcă ştim că am acţionat aşa cum a dorit Dumnezeu. Acum suntem împreună în luna de miere, având ca piatră de temelie o viaţă de as­cultare de Dumnezeu. Dacă am fi continuat să trăim împreună şi ne‑am fi căsătorit aşa, am fi cerut probabil bisericii să pecetluiască relaţia în care noi deja trăiam. Acum însă ştim că mariajul nostru este fondat în Hristos. Suntem atât de fericiţi.

 

Curajul este primul şi cel mai mare element al caracterului. Doar a cunoaşte ce este curat sau cinstit sau virtuos nu este de ajuns. Este nevoie de curaj pentru a trăi în virtute. Curajul este de asemenea agentul catalitic care pune în acţiune toate celelalte vituţi în momentele de ispită şi criză.

Un agent din construcţii a semnat un contract pentru construcţia unei case pentru un anumit preţ. Contractul, care prevedea folosirea unor materiale de cea mai înaltă calitate, a devenit brusc neprofitabil datorită unei creşteri neaşteptate a preţu­rilor materialelor, care i-a luat prin surprindere şi pe el şi pe alţi constructori. Dacă executa contractul cum era stipulat, ar fi pierdut bani. Ştia şi faptul că ar fi putut folosi materiale mai ieftine, şi s-o scoată la capăt. Probabil chiar calitatea construcţiei ar fi rămas aproape la fel de bună. Acum era evident o chestiune de onestitate. Ştia ce trebuia să facă, dar asta s-ar fi simţit puternic în limita lui de profit. A avut nevoie de mult curaj pentru a acţiona onest. Onestitatea este o virtute rezidentă, însă se cere curaj pentru a o pune în acţiune.

 

MAI MULT DECÂT VALOARE

Mulţi pierd înţelesul curajului adevărat, considerându-l un fel de vitejie. Chiar dacă vitejia poate fi admirabilă, curajul este mult mai mult decât bravură în faţa pericolului. Curajul şi eroismul nu sunt exact similare. Faptele de eroism pot să fie sau pot să nu fie o indicaţie a curajului adevărat.

Eroismul în faţa pericolului poate fi o izbucnire de moment a instinctului, fără să reflecte adevăratul curaj. Unii oameni sunt impetuoşi pur şi simplu prin construcţia lor. Sunt prin natura lor mai îndrăzneţi decât alţii. Uneori eroii cunoscuţi din războaie sau din atletism trăiesc ulterior vieţi neproductive, sau chiar distructive. Altfel de oameni n-au fost niciodată curajoşi. Ei au fost doar viteji de moment.

Imaginaţi-vă doi copii care se dau pe un balansoar. Fetiţei, prin natura ei, îi place fiorul pericolului. “Mai tare, tati!” strigă ea. “Împinge-mă mai sus, tati!”

Nu este o indicaţie a curajului ei mai mare. Poate că spectrul ei de emoţii este mai larg. Fratele ei, pe de altă parte, spune, “Nu atât de sus, tati, nu atât de sus.” Tatăl îl crede laş pe băiat, dar în realitate el este doar mai prudent. A încurca prudenţa cu laşitatea este cu adevărat o mare nebunie.

“Nu fii laş!” este reproşul muşcător pe care-l primeşte băiatul pentru prudenţa sa. Inima lui este lovită pe nedrept, fiindcă el nu este laş deloc. În fapt, poate că este mai deştept decât sora lui.

Mai mult, curajul fără caracter poate degenera în simplă bravadă. Distincţia între un erou şi un lăudăros respingător este caracterul. Cu alte cuvinte, dacă motivele lui sunt egoiste şi necurate, acţiunile unui “erou” izvorăsc din dorinţa lui de a ieşi în evidenţă, mai presus de orice.

Într-adevăr, uneori uneori fapte eroice se nasc din prostie, ignoranţă sau neîn­ţe­legere. De exemplu, în timp ce era intervievat de Bill Maher, autorul Dinesh D’Souza a afirmat că teroriştii de la 11 Septembrie nu au fost laşi, fiind gata să moară.[ii] D’souza a greşit. Ei au fost laşi care au ucis mii de civili fără să-i avertizeze.

Realitatea circumstanţială poate fi considerată în mod greşit ca fiind curaj. Unui prizonier condamnat la moarte i s-a permis să-şi aleagă meniul pentru ultima lui masă. “Ciuperci, “ a răspuns el. “Doresc ciuperci proaspete. Le-am dorit întreaga viaţă, dar nu le-am gustat niciodată. Întotdeauna mi-a fost teamă să nu fie din cele rele şi să mă otrăvesc.”

Dincolo de circumstanţe şi de simpla bravadă, există şi un alt fel de curaj. Curajul unui caracter adevărat înalţă şi înnobilează viaţa. Un războinic poate lupta vitejeşte, poate înfrunta toate felurile de pericole, poate depăşi dificultăţi insurmon­tabile şi poate înfrânge un inamic superior doar pentru a jefui un oraş şi a ucide în jurul său. Este el curajos? După toate regulile de virtute, clasice şi biblice, răspusul este un nu categoric. Luptătorul neînfricat care siluieşte şi incendiază nu este curajos. Este o brută. Curajul, adevăratul curaj, ţine de o vitejie a bunătăţii.

 

CURAJUL ŞI ÎNCREDEREA PUBLICĂ

În camera ascunsă şi în interiorul fiinţei fiecărui congresman, atârnă în balanţă naţiunea şi civilizaţia noastră. Până nu vom fi în stare să cultivăm oameni de stat care să fie în stare să demisioneze din funcţie pentru poziţia lor în chestiuni de moralitate, caracterul naţional va continua să se deterioreze.

Congresmanul care îşi violează propria conştiinţă pentru un câştig, aduce blasfemie slujbei pe care o deţine şi îşi calcă propria umanitate. Până la urmă, carac­terul său se va degrada într-atât de mult încât nu va mai fi în stare să aibă un punct de vedere. Votul său, influenţa sa şi sufletul său vor avea tot mai puţină valoare la fiecare re-vânzare. Întronat ca un boier, el poate fi reales din nou şi din nou, până devine o coajă golită de conţinut, însă pentru nici un post câştigat sau păstrat nu merită să-ţi pierzi caracterul.

Cred că nici activitate cunoscută omului nu cere mai mult curaj ca predicarea. Omul curajos al lui Dumnezeu predică ce este bine indiferent cui îi este pe plac sau pe cine deranjează. El nu doar că predică ce este corect, dar trebuie să predice şi în modul corect, refuzând să-şi compromită mesajul sau metodele. Tot aşa, poliţistul care refuză un plic cu bani nu este doar cinstit; el este şi curajos. Elevul care refuză să asculte o glumă murdară nu este doar pur; este şi curajos.

 

CURAJUL ZILNIC

Crizele morale lungi, persistente, din viaţă sunt cele mai dificile şi costisitoare. Acei ce stau zi de zi sub focul ucigător al criticilor au nevoie de un curaj mult mai mare decât cei care sunt eroi doar o zi din viaţă. Curajul prelungit într-o criză de durată este cel mai dureros şi mai profund sculptor al caracterului.

Un atlet care era student în anul doi la o mare universitate mi-a spus odată, “Am terminat cu întâlnirile. Am ieşit şi mi-am dat întâlnire cu toate fetele pe care le‑am considerat cele mai drăguţe din campus. Când nu le-am făcut avansuri sexuale, mi-au făcut ele mie. Şi au fost foarte agresive.”

A continuat, “Când frumoasele campioane ale veseliei mă asediau şi umblau după sex, sigur că dorinţele erau stârnite. Când le-am refuzat m-au acuzat că sunt homosexual. Câteva m-au ameninţat că vor spune în tot campusul că sunt impotent. Următoarea fată cu care mă voi întâlni va trebui să fie umplută de Duhul Sfânt, o fiică a lui Avraam spălată în sângele Domnului Isus, o fată care să caute exact ce caut şi eu, sau altfel nu mai vreau să mai am de a face cu fetele! Este hotărârea mea definitivă în legătură cu acest subiect.”

Acest student are nevoie de un curaj durabil pentru a-şi putea trăi convingerile zi după zi. Este un tânăr cu adevărat curajos. Doamne, dă-ne mai mulţi ca el!

Cu toţii îl ovaţionăm pe atletul profesionist din Super Bowl care joacă în ciuda durerilor mari pe care le are! Într-un sens şi el face o faptă curajoasă. Cu toate acestea, el poate fi influenţat de motive mai josnice, cum ar fi egoismul său sau următorul său contract.

Să ne gândim în schimb la adolescenta infirmă care se scoală dis de dimineaţă cu dureri de nedescris. Nu se poate deplasa nici la baie singură. Şi cu toate acestea ea cântă cântări de laudă şi se duce la serviciu. Zi după zi, ea face tot ce poate cu degetele ei răzvrătite şi cu trupul ei care geme în agonie. Nimeni n-o consideră frumoasă, nu este urmărită de bărbaţi, nu va cunoaşte niciodată poate îmbrăţişarea delicată a unui bărbat iubitor şi nu va purta niciodată un copil în pântec. Cu toate acestea în fiecare zi, în ciuda durerilor, ea face ceea ce ştie că e bine. Ea este cu ade­vă­rat curajoasă, demnă de a fi admirată. Doamne, dă-ne mai multe fete cu un aşa curaj!

 

CURAJ ŞI FRICĂ DE DOMNUL

Frica nu este ceva cu totul rău. Dacă un om se teme de ceea ce nu trebuie, probabil că nu se va teme de ceea ce trebuie să se teamă. Dacă se va teme suficient de mult de ce trebuie, nu se va mai teme poate deloc de ceea ce nu trebuie. În viaţa omului care se teme cu adevărat de Dumnezeu, toate temerile mai mici vor fi înghiţite de aceasta.

Proverbe 29:25 spune, “Frica de oameni este o cursă, dar cel ce se încrede în Domnul n-are de ce să se teamă.”

Frica de oameni este o capcană, dar este inofensivă şi netentantă pentru cel ce se încrede în Domnul. Cursa fricii de oameni este principala cauză care împiedică dezvoltarea curajului. Dacă ne temem mai mult de Dumnezeu decât de opinia colegilor noştri de muncă, a soţilor noştri, a adunării noastre sau a alegătorilor noştri, suntem oameni liberi. Dacă frica fundamentală a cuiva este frica de Dumnezeu, ce altă frică mai mică l-ar putea face să nege numele lui Dumnezeu sau să nu asculte de voia Lui?

Istoria despre capturarea lui Bruce Olson de către gherilele comuniste din America de Sud şi eliberarea sa până la urmă, este emoţionantă. Este un adevărat studiu despre curajul senin şi frumos. Olson n-a fost mai tare decât cei ce-l păzeau, n‑a folosit karate şi n-a aruncat grenade de mână asupra lor. El a fost misionar, nu un John Rambo. Cu o îndrăzneală izvorâtă din frica de Dumnezeu mai mare decât frica de gloanţele lor, el s-a oferit să-i înveţe. Cei mai mulţi nu ştiau nici carte. El, ca lingvist, era mai fluent în limba lor spaniolă decât erau ei. Olson s-a oferit să-i înveţe să citească şi să scrie în spaniolă. L-au ţinut captiv până când au învăţat să citească.[iii] Apoi l-au eliberat. Frica de Domnul ne face liniştiţi, calmi şi încrezători.

 

CURAJ ŞI CONDUCERE: TREI ÎMPĂRAŢI ÎN CRIZĂ

Stilurile de conducere, în orice eră istorică, variază foarte mult, dar condu­că­to­rii curajoşi sunt întotdeauna cei mai valoroşi. David, Irod şi Isus, toţi trei conducători şi toţi trei împăraţi, sunt buni pentru un studiu în contrast. Trei împăraţi cum nu se poate mai diferiţi.

Irod era tiran în esenţă. Era un cooperant dar şi un ucigaş desfrânat, însă fisura definitorie a caracterului său era laşitatea.

David era împăratul luptător desăvârşit. Mai măreţ ca istoria, el şi-a scris viaţa numai cu litere mari. David a fost ca o fetiţă cu un cârlionţ în mijlocul frunţii. Când a fost bun a fost “foarte, foarte frumos,” şi când a fost rău, a fost “dezgustător.” Cu toate acestea, în multe momente ale vieţii sale el a arătat un curaj extraordinar în îm­pre­ju­rări extrem de dificile.

Isus, Păstorul cel bun, nu este considerat, poate, de mulţi ca deosebit de cura­jos. N-a luptat în bătălii răsunătoare, n-a condus trupe, n-a dărâmat cetăţi şi redute; cu toate acestea în moartea lui înjositoare, prin execuţie, vedem un curaj de cel mai mare grad.

Scriptura ne pune la dispoziţie o fereastră către vieţile acestor trei împăraţi. Comparând caracterul lor în momente dificile, acolo unde se dă întotdeauna pe faţă caracterul, putem învăţa multe despre conducerea curajoasă sau laşă.

Împăratul Irod

Împăratul Irod, care furase nevasta fratelui său şi trăia pe faţă cu ea, a fost denunţat fără teamă de Ioan Botezătorul. Irod nici măcar n-a avut îndrăzneala să poruncească tăierea capului profetului. Până la urmă a făcut-o din pricina poftei, mândriei şi fricii de a nu fi considerat slab în ochii invitaţilor şi a curţii sale. Când l-a omorât pe Ioan, n-a avut nici măcar tăria şi neînfricarea de a-l ucide el însuşi. Şi asta nu din pricină că se temea de Dumnezeu; el se temea de oameni. Frica l-a lipsit de capacitatea de conduce.

 

Irod ar fi vrut să-l omoare, dar se temea de norod, pentru că norodul privea pe Ioan ca pe un prooroc. Dar, când se prăznuia ziua naşterii lui Irod, fata Irodiadei a jucat înaintea oaspeţilor, şi a plăcut lui Irod. De aceea i-a făgăduit cu jurământ că îi va da orice va cere. Îndemnată de mamă-sa, ea a zis: „Dă-mi aici, într-o farfurie, capul lui Ioan Botezătorul!” Împăratul s-a întristat, dar din pricina jurămintelor sale, şi de ochii celor ce şedeau la masă împreună cu el, a poruncit să i-l dea. Şi a trimis să taie capul lui Ioan în temniţă.

—MATEI 14:5-10

 

Fiindu-i frică de o femeie înşelătoare, împăratul laş a ucis un profet curajos. Caracterul unei naţiuni nu este nicicând mai fragil decât atunci când conducătorii ei se tem mai mult de oameni decât de Dumnezeu. Când cei ce conduc naţiunea sunt fri­coşi, fanfaroni şi desfrânaţi, caracterul naţiunii este în declin.

Împăratul David

 

Când a ajuns David cu oamenii lui a treia zi la Ţiclag, Amaleciţii năvăliseră în partea de miază-zi şi în Ţiclag. Ei nimiciseră şi arseseră Ţiclagul, după ce luaseră prinşi pe femei şi pe toţi cei ce se aflau acolo, mici şi mari. Nu omorâseră pe nimeni, dar luaseră totul şi plecaseră. David şi oamenii lui au ajuns în cetate, şi iată că era arsă; şi nevestele, fiii şi fiicele lor fuseseră luate prinse. Atunci David şi poporul care era cu el au ridicat glasul, şi au plâns până n-au mai putut plânge. Cele două neveste ale lui David: Ahinoam din Izreel, şi Abigail din Carmel, nevasta lui Nabal, fuseseră luate şi ele. David a fost în mare strâmtorare, căci poporul vorbea să-l ucidă cu pietre, pentru că toţi erau amărâţi în suflet, fiecare din pricina fiilor şi fetelor lui. Dar David s-a îmbărbătat, sprijinindu-se pe Domnul, Dumnezeul lui.

—1 SAMUEL 30:1-6

 

A fi conducător este o mare provocare. Cel curajos nu se dă în lături, ci atunci când totul merge prost curajul său este testat. Când “Ţiclagul” este ars, când soţiile şi copiii sunt luaţi captivi, oamenii ar dori să se ridice şi să lovească cu pietre în Dumnezeu, pe care sunt mânioşi, dar nu au cum. În schimb, pot da cu pietre în condu­că­torul lor. În singurătatea dureroasă a funcţiei de conducător, caracterul acelui om va cădea la test dacă el nu şi-a dezvoltat deja capacitatea de a se “îmbărbăta spriinindu-se pe Domnul.”

David a învăţat să se îmbărbăteze sau să se încurajeje în Domnul din tinereţe. Când un urs ieşit din pădure a vrut să omoare oile tatălui său, David i-a spus, “În nume­le Domnului Dumnezeului meu, nu vei lua nici una din aceste oi!” El a învăţat să se îmbărbăteze în Domnul. Atunci când ceilalţi păstori au fugit şi au lăsat mieii pradă leului, doar David s-a ridicat de pe rogojina lui şi s-a luptat cu leul, doborându-l şi omorându-l (vezi 1 Samuel 17:34-35).

David spunea, “Dumnezeu este adăpostul şi sprijinul meu” (vezi Ps.46:1). Cartea Psalmilor n-a fost scrisă de un om care nu s-a temut niciodată, ci de un om care a cunoscut câteodată teamă adâncă şi persistentă. Cu toate acestea în faţa temerilor el a învăţat să se teamă de Dumnezeu şi de acolo să-şi tragă curajul. El s-a îmbărbătat în Domnul, Dumnezeul său.

În mijlocul ruinelor fumegânde ale Ţiclagului, oamenii au luat pietre în mâini şi îl priveau pe conducătorul lor cu dispreţ rece. Viitorul civilizaţiei în Israel era agăţat de firul slab al curajului unui împărat-păstor. Când nu există motive vizibile pentru curaj, şi conducătorul a mai rămas doar cu Dumnezeu, atunci Dumnezeu este tot ce are el nevoie.

 

Împăratul Isus

În noaptea în care a fost vândut, cu prietenii adormiţi în preajmă în iarbă şi duşmanii care puteau fi auziţi deja în valea îngustă a Chedronului, Isus s-a aplecat dea­supra unei pietre în grădina singuratică şi medita la oroarea iminentă a crucii. Nu era doar agonia fizică a răstignirii, ci înainte I s-a conturat şi coşmarul de a fi părăsit de Tatăl Său. Unii vor spune că El nu s-a temut. Biblia spune că picături de sudoare ca sângele au pătat piatra. Frica i-a străpuns tot trupul ca un cuţit. Voci satanice ţipau în noapte. În final El a strigat către Dumnezeu, “O, Doamne, nu vreau acest lucru!” Doar în momentul când sufletul îi tânjea după scăpare iar aerul din jur era dens de frică, a rostit El rugăciunea Sa curajoasă: “Totuşi, facă-se nu voia Mea, ci a Ta” (Luca 22:42).

Isus şi-a refuzat strigătul propriei Sale voinţe, a înăbuşit plânsetul răguşit al propriului trup şi a respins frica. El a acţionat cu un curaj măreţ, nu şi-a trezit prietenii ca să le dea săbii, şi n-a ameninţat că va contraataca cetatea prin vijelie, pe deasupra Văii Chedronului. Nouă ni s-ar fi părut bărbătesc şi curajos un atac de cavalerie, dar în acel moment, pentru El şi pentru noi, aşa ceva n-ar fi însemnat curaj.

Duşmanii Săi s-au apropiat de El cu torţele aprinse îndreptate spre cerul nopţii şi cu zăngănit de săbii, iar Mântuitorul curajos le-a spus, “Eu sunt. Deci, dacă Mă căutaţi pe Mine, lăsaţi pe aceştia să se ducă” (Ioan 18:8).

 

v

 

“Nu vreau asta.”

“Ştiu.”

“Te rog, mamă, lasă-mă să stau acasă cu tine. Te rog, voi fi bun.”

Ea putea vedea ochii lui plini de lacrimi. Zece ani este o vârstă atât de fragedă, nu e o vârstă la care cineva să se confrunte cu aşa ceva. Buzele îi tremurau şi s-a prins de mâneca ei.

“Nu este o chestiune de a fi bun sau rău, Sean. Tu eşti totdeauna bun. Aşa este viaţa. Cât timp vei putea să stai cu mine? Nu ştii că aş vrea? Mi-ar place să te ţin lângă mine totdeauna, în fiecare zi. M-aş simţi bine, dar aş fi şi egoistă. Nu, Sean, trebuie să te întorci—înapoi la şcoală, înapoi la viaţă.”

“Mi-e frică.” Era aşa de mic, de plăpând şi lipsit de apărare împotriva unei lumi stricate şi rele, pline de copii stricaţi şi răi.”

“Ştiu.”

“Şi e bine? Este în regulă că mă tem?”

“Da, este în regulă.”

“Nu vreau asta.”

“Şi lucrul ăsta e normal. Nu trebuie neapărat să vrei să faci ceva sau să te simţi viteaz. Trebuie să o faci şi dacă nu-ţi place.”

“Crezi că vor râde de mine?”

Ea a ezitat, gândindu-se cât poate primi copilul. “Vor fi unii care vor râde, Sean. Unii te vor privi ciudat, alţii îţi vor pune întrebări tâmpite, iar alţii vor încerca să te ajute şi să fie prietenoşi cu tine şi nu vor şti cum să facă asta.”

Un suspin, un oftat, cu adevărat un oftat înecat şi stingher, adânc şi plin de durere, i-a scuturat trupuşorul plăpând. Ar fi dorit să-l prindă la sânul ei, să-l protejeze de acest lucru teribil. Îi venea să pornească maşina şi să nu se mai oprească. A apucat volanul şi se lupta cu ea însăşi să nu strige.

“Vrei să te ajut să cobori?”

“Nu, pentru că se uită la mine.”

“Sean, sunt mândră de tine.”

El n-a răspuns, în schimb căuta cu mâna mânerul uşii. Maşina din spate a claxonat, iar ea se lupta să-şi înăbuşe mânia. Ce voiau să facă, să-l împingă să cadă?

Uşa s-a deschis, iar Sean a săltat afară sprijinindu-se un moment pe cârjele metalice apoi echilibrându-se pe marginea trotuarului. Cu cârja din stânga a închis uşa maşinii şi s-a întors să dea ochii cu grupul de copii care erau pe treptele din faţă ale şcolii. Pentru un moment s-au uitat unul la altul peste prăpastia de netrecut a expe­rienţelor cu totul diferite—fiul ei cel mic amintindu-şi cum e să ai picioare, iar fiii şi fiicele celorlalţi întrebându-se cum e să nu le ai.

În final, el a pornit către ei, depărtându-se de ea, de siguranţa ei, legănându-şi în sincopă cu cârjele picioarele protezate.

“Te iubesc,” a şoptit ea, ştiind că el n-o poate auzi. “Sunt mândră de tine.”

Apoi şoferul din spate a claxonat din nou, şi ea a strigat către oglinda retrovizoare, “În regulă, sunt gata. Mă mişc, mă mişc.”

 

v

 


 

CAPITOLUL 2

CURAJUL: CARACTERUL ÎN CRIZĂ

 

[i] “U.S. soldiers rescue wounded woman on bridge” [Soldaţii americani au salvat o femeie rănită pe un pod], articol luat de pe Internet la 19 iunie 2003 de la adresa http://www.fananews.com/kuwait/2003/Apr/01/17471002.htm.

[ii] Mark Armstrong, “Maher Causes ‘Cowardly’ Flap,” E! Online News, luat de pe Internet la 19 iunie 2003 de la adresa http://earthlink.eonline.com/News/Items/0,11,8852,00.html.

[iii] Bruce Olson, Bruchko (Lake Mary, FL: Charisma House, 1999).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s